Nu vet ansvariga vad 70-plussarna önskar

Publicerad:
Christina von Tell (t v) och Annika Törner är mycket nöjda med att så många svarade på kommunens Seniorenkät som skickades ut till närmare 2 000 70-plussare i våras. Foto: Glenn Svensson

Nu är 70-plussarna i Hjo kartlagda när det gäller delar av deras sociala liv; ensamhet, aktiviteter, fritidssysselsättning med mera.

I våras skickade kommunen ut brev till inte mindre än 1 960 Hjobor, alltså samtliga invånare från 70 år och uppåt. Mottagarna fick svara på en enkät genom både frågor och lämna egna önskemål. Grunden för enkäten är att många av de äldre lider av sin ensamhet.

Seniorenkäten frågade om fritidsaktiviteter, ofrivillig ensamhet, användande av digitala verktyg samt en öppen fråga som löd: "Har du något övrigt som du vill framföra?"

Svarsfrekvensen var, för den här typen av undersökningar, mycket hög: 58 procent eller 1 133 personer och det betyder att intresset bland 70-plussarna är väldigt högt för de områden som berördes.

– Vi genomför alltid en brukarundersökning en gång om året, men den omfattar endast de som har någon form av insats från kommunen. Den här gången har vi vänt oss till samtliga kommuninvånare från 70 år och uppåt och det ger ett betydligt bättre underlag för hur den här gruppen vill leva, säger vård- och omsorgschefen Annika Törner.

Folkhälsostrateg Christina von Tell berättar att många intressenter och organisatörer har medverkat för att formulera frågorna:

– Det är pensionärsorganisationer, studieförbund, kyrkor och hjälporganisationer som tillsammans med kommunen har samarbetat och det har varit viktigt. Det är ju de som står för mycket arrangemang, efterfrågade utbildningar och andra delar av fritidsutbudet.

– Kommunen kan inte stå till tjänst med allt, men vi kan vara en samarbetspartner som hjälper till och stöttar. Enkäten visar att 70 procent är nöjda med fritidsutbudet.

Annika Törner menar att hon har fått en klar bild och bra beskrivningar på vilka aktiviteter som efterfrågas.

– Många saker är enkla att ordna och jag tycker att vi har en bra grund att arbeta vidare ifrån här i Hjo. Nu ska vi bygga vidare från detta och många har önskat sig friskvård och vill röra på sig. Friskvård är ju också en mycket bra fritidssysselsättning och social aktivitet för den här gruppen av invånare, säger hon.

– Det är dock viktigt att vi även tänker på de som bor utanför centralorten. Deras behov är ju desamma och alla kan inte ta sig in till stan. Jag vill att vi anordnar aktiviteter även på småorter som Korsberga och Gate.

Träffpunkten på Rödingen spelar stor roll för 70-plusgruppen och den verksamheten kommer att stärkas upp i höst med flera aktiviteter och dessutom rymma daglig verksamhet för tidigare Smedjan.

– Rödingen har fräschats upp under tiden det varit pandemistängt och här finns det stora möjligheter att utveckla många verksamheter och aktiviteter. Något som vi också kommer att göra med start i september om pandemiläget tillåter, berättar Annika Törner.

Hur står det då till med ensamheten bland Hjos äldre invånare?

– På förhand trodde jag att siffran skulle vara högre. Nu svarade åtta procent att de alltid eller ofta känner sig ensamma. Den siffran är lägre än riksgenomsnittet och givetvis positivt för oss, upplyser Christina von Tell.

Om deltagarna i enkäten vill se utförliga siffror och återkoppling på förslag, kan man vända sig till kommunens Kontaktcenter för att få resultaten hemskickade. De finns även på kommunens hemsida: hjo.se/nyheter.

Artikeltaggar

Annika TörnerChristina von TellHjoVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare