Hoppa till huvudinnehållet

Ett nytt Hjo möter de bilburna turisterna denna sommar

Publicerad:
Nu kostar det 15 kronor i timman för den som besöker Hjo i sommar och parkerar på Strömparterren.
Nu kostar det 15 kronor i timman för den som besöker Hjo i sommar och parkerar på Strömparterren. Foto: Lars-Ola Carlén

Denna sommar är det ett nytt Hjo som möter de bilburna turisterna. Förutom p-avgifter har nya sommarparkeringar tillkommit på söder och husbilar får inte längre övernatta på parkeringsplatser utan hänvisas till någon av ställplatserna runt om i kommunen.

Det har i många år varit gratis att parkera i Hjo, vilket har varit uppskattat av besökare från när och fjärran. Men så här i juli är det trångt om saligheten och antalet p-platser räcker inte till. För att få ruljans på p-platserna har kommunen, förutom p-skiva på en rad p-platser, nu även belagt p-platserna i hamnområdet med parkeringsavgift och en tidsbegränsning på fyra timmar dagtid.

Avgiften i hamnområdet tycks inte ha skrämt bort de bilburna besökarna. Allt som ofta är det fullbelagt.
Avgiften i hamnområdet tycks inte ha skrämt bort de bilburna besökarna. Allt som ofta är det fullbelagt. Foto: Lars-Ola Carlén

Avgiften tycks inte ha avskräckt bilisterna, utan hamnområdet med Strömparterren är ofta fullbelagd under dagarna då många kommer till Hjo för att flanera, ta ett dopp i gratispoolen på Guldkroksbadet, ta en fika eller äta en bit mat.

P-skiva vid Ica

Allt fler turistande familjer ses också konkande på badkläder och fikakorgar från någon av de andra p-platserna i staden.

Ica ha infört tidsbegränsad parkering med p-skiva för sina kunder.
Ica ha infört tidsbegränsad parkering med p-skiva för sina kunder. Foto: Lars-Ola Carlén

För att inte Icas parkeringsplats ska bli överfull av badgäster och andra än kunder har en begränsning på en timmas parkering införts denna sommar. Det krävs p-skiva och p-vakter övervakar det hela.

För fritidsfiskare som kommer med bil och båttrailer finns fyra platser i hamnen, men i övrigt hänvisas de av kommunen till exempelvis parkeringsfickorna bakom Kulturkvarteret, i Viktoriagatans förlängning.

För den som kommer med elbil finns det tio central placerade laddplatser. Två på Strömparterren, fyra bakom Park och fyra på Viktoriagatan vid Prärien.

Ställplats för husbil

Den som kommer med husbil har i många år hänvisats till parkeringsplatsen bakom Park eller p-fickan utmed Jönköpingsvägen på söder. Samma regler gäller nu för husbilar som alla andra bilister.

Husbilar får parkera, men inte övernatta bakom Park.
Husbilar får parkera, men inte övernatta bakom Park. Foto: Lars-Ola Carlén

Det är okej att parkera så länge man håller sig inom p-ruta, men den som vill övernatta får bege sig till någon av de ställplatser som finns i kommunen. Campingen, Stampens kvarn, Abrahamstorp och Bisonfarmen i Gate är några exempel, som anges av kommunen.

Sommarparkering

Utöver de ordinarie parkeringsplatserna finns det även tillfälliga Sommarparkeringar. Den äldsta och mest kända är den på gräsmattan i hörnet Sveavägen–Änggatan i norra delen av stan. Från och med denna sommar finns även två Sommarparkeringar på söder.

En ny Sommarparkering finns på söder, mellan p-fickan och Idrottsgatan där det är tillåtet att parkera på gräset utmed Jönköpingsvägen.
En ny Sommarparkering finns på söder, mellan p-fickan och Idrottsgatan där det är tillåtet att parkera på gräset utmed Jönköpingsvägen. Foto: Lars-Ola Carlén

Dels utmed Jönköpingsvägen mellan p-fickan längst söderut och korsningen med Idrottsgatan. Där får man parkera sin bil på gräsmattan vid sidan om vägen, trots att det är huvudled. Däremot är det p-förbud utmed Jönköpingsvägen närmare stan, vilket också är bättre skyltat denna sommar. P-förbudet gäller även vid sidan om vägen utanför asfalten, poängterar kommunen.

För att tydligare markera att det är parkeringsförbud på Jönköpingsvägen, som är huvudled, har kommunen nu skyltat upp med p-förbudsskylt. Detta gäller även utanför asfalten.
För att tydligare markera att det är parkeringsförbud på Jönköpingsvägen, som är huvudled, har kommunen nu skyltat upp med p-förbudsskylt. Detta gäller även utanför asfalten. Foto: Lars-Ola Carlén

Dels finns en ny Sommarparkering på Linnégatan utmed B-huset på Guldkroksskolan. Där får man stå gratis fram till den 6 augusti då delar av skolans verksamhet drar igång igen.

Artikeltaggar

GuldkroksskolanHjoIcaParkerTrafik

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.