Hoppa till huvudinnehållet

Pyssel på lekfullt vis för unga

Publicerad:
Bana Masri skapar ett konstverk med djur och blommor.
Bana Masri skapar ett konstverk med djur och blommor. Foto: Emma Björnell

Papper, pennor, akvarellfärger och flödande kreativitet beskriver väl hur läget på folkhögskolan har varit i veckan. Både i onsdags och torsdags arrangerade skolan aktiviteter för sommarlovslediga barn.

Alicia Johansson Costamai har använt olika pennor och tekniker till sina teckningar.
Alicia Johansson Costamai har använt olika pennor och tekniker till sina teckningar. Foto: Emma Björnell

Även om eleverna på Hjo folkhögskola har sommarlov så har skolan tagit emot sommarlovslediga barn i yngre åldrar. Som en del i sommarlovsprogrammet har elever på folkhögskolan hållit i olika konstaktiviteter under veckan. I onsdags förmiddag samlades där ett tiotal barn för att pyssla, och efter lunch kom ytterligare ett gäng för att ha roligt tillsammans.

– Det är suveränt att unga kommer hit. Vi vill uppmuntra till kreativitet och skapande utan prestationskrav, förklarar Carl-Johan Kling, som ledde aktiviteten ihop med Julia Al Masri.

"Jag vill bli konstnär när jag blir stor", berättar Maja Lindgren, som skriver och ritar ett brev till TV-programmet "Sommarlov".
"Jag vill bli konstnär när jag blir stor", berättar Maja Lindgren, som skriver och ritar ett brev till TV-programmet "Sommarlov". Foto: Emma Björnell

Kan inspirera varandra

Upplägget bestod av både lekar och fritt skapande med olika färger.

– Jag älskar att måla, säger Elza Österplan. Hon skapade ett konstverk med hjälp av Posca-pennor, vilket fick målningen att likna graffiti.

Elza Österplan och Freja Andersson låter kreativiteten flöda med olika pennor och färger.
Elza Österplan och Freja Andersson låter kreativiteten flöda med olika pennor och färger. Foto: Emma Björnell

En tanke med aktiviteten är att deltagarna ska lära av varandra och inte vara rädda för att göra fel. En som fick uppleva hur bra resultatet kan bli trots att händelserna inte går som planerat är Nova Lindgren.

– Jag målade med akvarell och när jag nästan var klar råkade jag spilla ut vatten över hela pappret. Då blandades färgerna och det blev snyggare, berättar hon.

Nova Lindgren tycker att aktiviteten är rolig. På bordet ligger hennes akvarellmålning och torkar efter att den blötts ner ordentligt.
Nova Lindgren tycker att aktiviteten är rolig. På bordet ligger hennes akvarellmålning och torkar efter att den blötts ner ordentligt. Foto: Emma Björnell

"Superkul att pyssla"

På frågan om hur förmiddagen har varit låter barnens svar lovande.

– Det är superkul att pyssla, avslutar Freja Andersson, och de andra deltagarna håller med.

Wilhelm Johansson visar stolt upp sin målning.
Wilhelm Johansson visar stolt upp sin målning. Foto: Emma Björnell

Artikeltaggar

HjoKonstNöje/Kultur

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.