Hoppa till huvudinnehållet

Positivt till nya bostäder i Nyestan

Publicerad:
Två nya bostadshus ska byggas på tomten till Sturegatan 12 i Hjo och detaljplanen är just nu ute för granskning.
Två nya bostadshus ska byggas på tomten till Sturegatan 12 i Hjo och detaljplanen är just nu ute för granskning. Foto: Lars-Ola Carlén

Planerna på att bygga två nya bostadshus på villatomten i hörnet Sturegatan–Nygatan i Nyestan i Hjo fortskrider. Just nu är förslaget till detaljplan ute för granskning och under samrådet har tolv yttranden lämnats in. De flesta är positiva, men en privatperson tycker att det inte ska byggas alls.

Nyestan norr om Hjoån och Hjo stads medeltida centrum är planlagt som en rutnätsstad. Den planerades under senare delen av 1800-talet och större delen av den äldre bebyggelsen kom till mellan 1900 och 1910. Fastigheterna har ofta en större huvudbyggnad med ett mindre uthus och här byggde flera av stadens förmögna och välsituerade medborgare i början av förra seklet.

Nu finns planer att förtäta bebyggelsen på en av de väl tilltagna tomterna. Det gäller fastigheten med adress Sturegatan 12 i hörnet med Nygatan. Huvudbyggnaden är från 1909 och ett uthus finns på tomten. I övrigt består villatomten av en stor gräsmatta där två mindre byggnader för bostäder planeras.

Byggs i "Hjo-skala"

Att bygga i Nyestan ställer dock krav och av förslaget till detaljplan framgår att byggnaderna ska ges en utformning som är anpassad i "Hjo-skala" i sina proportioner, material och kulörer. Byggnaderna ska uppföras i 1,5-plan eller två plan för att harmoniera med sin närmaste omgivning. Fasaden ska vara av trä.

Under samrådet har tolv yttranden lämnats in från myndigheter, kommunala verksamheter, bolag och en privatperson. De allra flesta är positiva till byggplanerna och förslaget har kompletterats med en del uppgifter.

Mindre grönytor

Ett yttrande, från en privatperson, motsätter sig dock förslaget då staden blir tätare, grönytorna minskar, möjligheten att parkera försvåras och det finns risk att den nya bebyggelsen inte anpassas till den historiska miljön.

Artikeltaggar

Bostad och byggenHjoHus och hemNyestan

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.