Hoppa till huvudinnehållet

Lerigt hantverk i butiken

Publicerad:

Drejning är synonymt med smutsiga och kletiga händer, men för den som utstår kladdet väntar ett fint keramikalster. I sommar finns det möjlighet att prova på detta hantverk här i Hjo.

Tana drejar en skål medan Alexander berättar om lerhantverket.
Tana drejar en skål medan Alexander berättar om lerhantverket. Foto: Emma Björnell

I det stora trähuset bredvid hotell Bellevue, där Bevara Byggnadsvårdsbutik tidigare huserade, finns numera en sommarbutik. Affären rymmer varor av lokala hantverkare, produkter med Hjo-motiv samt ett rum för kreativt skapande i lera. Där kan vem som helst slå sig ner för drop in-drejning.

– Det går till som så att man betalar, får en lerklump och sedan kan man testa att dreja, förklarar Alexander som sommarjobbar i butiken.

När keramikverket är klart ska det torka minst en dag innan det glaseras och slutligen bränns i ugn.

– Vi räknar med att det tar tio dagar innan personen får sitt föremål, säger Alexander.

Efter att leran torkat ska alstret glaseras och brännas, vilket är en skönhetsprocedur som konstverket till höger har upplevt.
Efter att leran torkat ska alstret glaseras och brännas, vilket är en skönhetsprocedur som konstverket till höger har upplevt. Foto: Emma Björnell

Första sommaren

Detta är premiäråret för sommarbutiken, och därmed också för drejningen som arrangeras av designern och keramikern Camilla Engdahl. Aktiviteten lockar besökare i alla åldersgrupper och från olika platser.

– Både turister och personer från staden har kommit hit för att dreja. Även några från andra länder har varit här, berättar Alexander.

Möjligheterna är många när det handlar om vad som kan skapas på drejskivan.

– Det går att forma allt med botten och väggar, exempelvis en kopp, ett fat eller en skål, säger Alexander, som tycker att det är lättast att göra mindre skålar.

– Ju vidare leran formas, desto svårare blir den att flytta och hantera.

Från klump till föremål

Tana Altanbold, som jobbar i butiken, slår sig ner vid drejskivan. Hon trycker foten mot pedalen och genast får skivan fart. Samtidigt trycker hon fast en lerklös och börjar forma den med händerna.

– Det är viktigt att man trycker hårt, annars kan leran åka av plattan, förklarar Tana.

Med tummarna och pekfingrarna skapar hon ett hål i leran, som hon sedan snidar djupare och större tills klumpen förvandlats till en skål.

– Många kommer hit och säger att de alltid velat prova drejning men inte vågat. Då känns det kul att de får testa, tycker Alexander och Tana.

Drejning och grejning

I lokalen finns ytterligare ett alternativ för den som vill skapa lerkonstverk fast utan att använda drejskivan.

– Vi har även något som vi kallar grejning, alltså att personer kommer hit för att skulptera i lera med verktyg, säger Alexander och tillägger:

– Drejningen är populärast, medan grejningen mest lockar yngre barn.

Leran behöver inte formas på drejskivan, utan kan lika gärna skulpteras till bland annat ett djur.
Leran behöver inte formas på drejskivan, utan kan lika gärna skulpteras till bland annat ett djur. Foto: Emma Björnell

Gammalt godsmagasin

Lokalen där sommarbutiken håller hus var förr ett godsmagasin, som användes när järnvägen mellan Hjo och Stenstorp var i bruk.

– Det är en jättetrevlig byggnad. Jag tycker att det är en konstnärlig känsla här inne, vilket passar bra för drejningen, avslutar Alexander.

Artikeltaggar

HjoHjo kommunKeramikKonstKonstverkSommar

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.