Hoppa till huvudinnehållet

Sjöström nära medalj: "Har gjort allt"

Publicerad:
Sarah Sjöström efter finalen på 100 meter fritt.
Sarah Sjöström efter finalen på 100 meter fritt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Futtiga 16 hundradelar fattades till en ny OS-medalj.

Simstjärnan Sarah Sjöström var ändå inte besviken efteråt – utan valde i stället att fokusera på sina framsteg.

– Jag är redan på en bättre nivå än vad jag någonsin hade kunnat drömma om, säger hon efter femteplatsen på 100 meter fritt.

Två chanser till OS-medalj har nu gått om intet för medaljmaskinen Sarah Sjöström.

Men en chans återstår – 50 meter fritt som börjar redan i dag vid lunchtid, svensk tid.

– Det ska bli spännande att se hur fort jag kan simma när jag släpper på farten och inte sparar på någonting, säger hon.

Det har inte fungerat på 100-metersdistanserna.

"Har gjort allt"

Hennes finallopp på 100 fritt följde samma tendens som tidigare lopp.

Efter en försiktig start trampade Sjöström gasen i botten efter vändningen.

Hon låg sist efter 50 meter, men var näst snabbast på hemvägen.

– Jag hade inte kunnat göra så mycket annorlunda. Jag gjorde precis som jag hade planerat, jag tog det lugnt första längden och sedan plockade jag placeringar hela vägen, säger hon.

Men någon besvikelse över att det inte räckte ända upp på prispallen kände hon inte.

– Nej, jag är väldigt glad att jag lyckades följa min plan. Jag kan inte påverka de andra, om någon annan hade gjort en dålig start kanske det hade räckt till medalj. Det finns inte mer än så här, jag har gjort allt jag kan för att komma till den här nivån, säger hon.

"Vågar inte"

Hon känner sig inte tillräckligt tränad ännu för att vara snabbare första längden:

– Den speeden finns inte riktigt på första längden, jag vågar inte gå ut hårt med de andra för då kommer andra längden att vara riktigt långsam. Man kan inte bara gå över en natt och helt plötsligt simma på världsrekordtider när man har haft en fraktur i armbågen. Det tar tid att komma tillbaka, säger hon och fortsätter:

– Att jag ändå kan ta mig tillbaka till den här nivån efter frakturen i februari är helt galet. Jag tror inte det är många som hade klarat det.

När Sarah Sjöström gjorde comeback efter armbågsskadan för två månader sedan i Frankrike simmade hon på 54,84.

Nu blev sluttiden 52,68.

– Jag har förbättrat mig två sekunder på två månader. Fatta om jag får en månad träning till, då är det världsrekord, säger Sjöström som har världsrekordet på 51,71.

Emma McKeon, Australien, tog sitt andra guld i Tokyo efter segern i den korta frisimslagkappen och har fyra medaljer totalt. Hon vann med klar marginal på 51,96 och var 31 hundradelar före tvåan Siobhan Haughey, Hongkong. Trean Cate Campbell, Australien, hade 52,52.

Nu väntar 50 meter fritt. Och fortsätter Sjöströms OS-trend med att förbättra sig två placeringar per gren kan hon få medaljjubla till slut.

Göran Sundberg/TT

Artikeltaggar

OSSimsportSportTokyo

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.