Hoppa till huvudinnehållet

Duplantis i superform: "Galet med adrenalin"

Publicerad:
Armand Duplantis är i superform – och klar för OS-final.
Armand Duplantis är i superform – och klar för OS-final. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Armand Duplantis har visat guldformen – som var nästan för bra.

Men efter en rivning i första försöket tog han sig enkelt till OS-finalen.

– Jag visste att det skulle vara galet med adrenalin i dag, säger 21-åringen.

Armand Duplantis har dominerat stavhoppet de senaste två åren och är den ende som klarat sex meter hittills i sommar.

TIll OS har han toppat formen ytterligare – och blev själv förvånad av hur bra det gått.

I första försöket i kvalet, på för honom väldigt blygsamma 5,50, kom något oväntat en rivning.

Orsaken? Staven var för klen för att stå emot världsrekordhållarens form.

– Ja... grejen är att jag har en stav som jag brukar använda när jag går in på 5,50. Men så tog jag en stav större än det eftersom jag visste att det är OS och att jag skulle vara väldigt laddad och taggad, säger Armand Duplantis.

– Jag tog en större än den normala staven och det räckte inte. Det var så jag kände mig på banan i dag, jag kände mig supersnabb och stark och mer sugen än jag nog någonsin varit på att göra ett hopp.

Förutseende nog hade han och tränarparet – hans föräldrar Greg och Helena – tagit med det i beräkningarna. Armand Duplantis gick därför in i kvalet lite tidigare än han hade behövt.

– Ja, jag visste att något sådant skulle kunna hända, eftersom jag visste att det skulle vara galet med adrenalin. Det var därför jag började lågt, för att stöka undan sådana dumheter tidigt, säger han.

– Det är en stav som jag klarat sex meter med i år. Och så är den för liten för 5,50. Man är så taggad att man nästan blir en annan person. Så kände jag mig i dag.

Stavarna räcker

Efter den inledande "dumheten" gick det också betydligt bättre. Duplantis gled över 5,50 i andra och tog sedan både 5,65 och 5,75 i första försöket – med gott om marginal dessutom. Det räckte för final som delad trea i kvalet, trots att kvalgränsen var satt till 5,80 från början.

Frågan är bara om stavarna räcker för ännu högre höjder nu när guldformen infunnit sig.

– Jag använder stavar som jag klarat 6,10 med för att ta 5,65. Det är galet, säger Armand Duplantis.

– Men jag har tillräckligt med utrustning för finalen, så det ska ordna sig. Jag har grejer som normalt sett skulle ha tagit mig över 6,30. Det kanske minskar lite nu, men så mycket behöver jag ju inte.

Slåss om silver?

En av de främsta konkurrenterna, amerikanen Sam Kendricks, testade häromdagen positivt för covid-19 och lämnade OS.

I kvalet var dessutom fransmannen Renaud Lavillenie illa ute innan han lyckades ta 5,75 i första försöket och säkrade en finalplats.

Illa ute var även polacken Piotr Lisek, en annan som pekats ut som tänkbar medaljör. Lisek tog både 5,65 och 5,75 i sista försöket, men knep därmed en finalplats även han.

Det är meriterade hoppare. Men konkurrenterna pratar ändå halvt på skämt, halvt på allvar om att de slåss om andraplatsen i OS-finalen på tisdag.

– Alltså... om jag går ut och gör det jag vet jag kan borde allt ordna sig. Jag vill vinna guldet, det har varit en dröm sedan jag var liten, jag har alltid velat stå högst upp på pallen, säger Armand Duplantis.

– Det ögonblicket är så nära nu. Nu är vi här, så jag tänker bara gå ut och göra allt jag kan för att ta mig till den positionen.

Jens Bornemann/TT

Artikeltaggar

Armand DuplantisFriidrottOSSportTokyo

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.