Hoppa till huvudinnehållet

Oskarsson aktuell med ny barnbok

Publicerad:
Marie Oskarsson är aktuell med boken "Bit ihop" tillsammans med sportjournalisten Ida Björnstad.
Marie Oskarsson är aktuell med boken "Bit ihop" tillsammans med sportjournalisten Ida Björnstad.

Författaren och journalisten Marie Oskarsson, uppvuxen i Hjo, är aktuell i ett nytt samarbete. Marie berättar om den nya boken och författarskapet, som hon haft som yrke i 20 år.

Som 9-åring flyttade Marie Oskarsson med sin familj från Kortedala i Göteborg till Hjo. Här växte Marie upp tills hon, 19 år gammal, flyttade tillbaka till Göteborg för att studera till journalist. Marie debuterade som författare 2001 och har sedan dess skrivit och släppt över 30 barnböcker, allt från pek- till kapitelböcker.

Lite barnslig

– Från början hade jag inga stora planer på att bli författare, men jag har alltid läst och skrivit mycket. Egentligen hade jag nog författardrömmen ganska länge, men eftersom det kändes svårt att bli författare satsade jag i stället på journalistspåret, berättar Marie.

På frågan varför det är roligt att skriva barnböcker skrattar Marie att det nog är för att hon är lite barnslig. Men det var en annan stark drivkraft som ledde till den första boken; hennes son. Sonen trivdes inte så bra i skolan, ville inte göra läsläxor och läsa kapitelböcker. Marie ville göra läsningen lättare och roligare för honom genom att skriva en bok som han ville läsa.

– När jag skrev tänkte jag jättemycket på hur han fungerade, vad han gillade och ratade i böcker. Det var mitt sätt att locka honom till läsning, säger Marie.

Debutboken Bläckfiskresan skrev Marie som en blandning mellan kapitelbok och faktabok. Att locka barn till läsning har sedan fortsatt att vara en stark drivkraft för Marie genom hela författarskapet.

En röd tråd

Marie är även medförfattare till faktaböcker för vuxna men har mestadels skrivit barnböcker.

– Jag har inte skrivit mycket för tonåringar utan trivs bra med att skriva för barn i den åldern när det fortfarande är mycket lekfullhet kvar.

Ett genomgående tema i Maries böcker är känslor och relationer. Hon berättar att det inte varit förutbestämt eller planerat, men att hon i efterhand sett att det blivit så.

– Känslor och relationer har ofta blivit kärnan i mina böcker. Det är någonting som är lika svårt och klurigt för både vuxna och barn, säger hon.

Aktuellt samarbete

Just nu är Marie aktuell i ett samarbete med sportjournalisten Ida Björnstad. Ida, som brinner för hockeyfrågor och barns situation inom idrotten ville skriva en barnbok på ämnet. Genom sin karriär och som gift med NHL-proffset Mattias Ekholm, har hon god inblick i hockeylivet och påbörjade en berättelse. Men efter att Ida kände att hon inte riktigt nått fram till det hon ville fick hon hjälp av bokförlaget att inleda ett samarbete med en annan författare. Det var på den vägen Ida och Marie inledde ett lyckat samarbete.

– Ska man skriva ihop är det viktigt att kunna kommunicera helt ärligt och utan filter. Det har fungerat så bra, säger Marie.

Resultatet blev "Bit ihop", en kapitelbok som släpps den åttonde augusti och handlar om vänskap, familj, prestationsångest och förstås ishockey.

För Marie är ämnet helt nytt, och det är just det som varit så roligt säger hon, att få kasta sig in i en ny värld.

Fler boksläpp

Maries förhoppningar är att boken ska kunna användas och läsas av barn och föräldrar, kanske framför allt inom ishockey- och idrottsvärlden. Att man kan jobba med boken i skolan och plocka fram frågorna tillsammans. Det finns också planer på en del två.

Förutom samarbetet med Ida Björnstad är Marie Oskarsson också aktuell med en ny bok i sin serie "Jack och kärleken" och redan i höst släpps en lättläst faktabok om barnkonventionen från bokförlaget Nypon.

Artikeltaggar

BarnböckerFörfattareLitteratur

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.