Hoppa till huvudinnehållet

Krister Annell i fokus på första mötet

Publicerad:
Kvällen gäst var Krister Annell som intervjuades av Kenneth Holgerson.
Kvällen gäst var Krister Annell som intervjuades av Kenneth Holgerson.

Hjo Pastoratskår hade nyligen sin första samling efter nedstängningen på grund av pandemin och huvudperson var Krister Annell.

Efter att Anneli Ödvall hälsat alla välkomna i parken bakom församlingshemmet och gemensam psalmsång var det dags att presentera dagens gäst – prästen Krister Annell, numera emeritus. Han delade med sig av sina erfarenheter som präst, varav 30 år i Hjo pastorat. Han intervjuades av Kenneth Holgerson, som inledningsvis konstaterade att Krister under sin tjänstgöring varit församlingspräst i Norra Fågelås och även bebott prästgården där.

Krister Annell föddes i Strängnäs 1952. Pappa var lärare vid läroverket och mamma likaså, i flickskolan som det då hette. Han var tidigt van vid att gå i kyrkan och vid sex års ålder grät han när familjen låtit honom stanna hemma från julottan för att sova.

Men ännu föll det honom inte in att han skulle bli präst. Han hade nämligen något annat spännande som han ville utföra.

En australiensisk långdistanslöpare vid namn Ron Clarke, världsmästare i sin gren, var Kristers stora idol och han tränade hårt för att kunna bli bättre än honom. Han tränade så hårt att han blev sjuk och led av återkommande, svåra förkylningar och han tyckte att livets mening försvann. Så småningom kunde han börja springa igen, men då var det dags att bli konfirmerad, vilket ändrade riktningen på hans liv.

Mötet med konfirmationsprästen Roland Persfjord (tidigare Petersson) ledde till att han beslöt sig för att bli präst. Det fanns gott om präster i släkten så den banan kändes naturlig för honom.

Vid den tiden var utbildningen 4,5 år lång. Vid endast 24 års ålder prästvigdes han i Skara domkyrka av biskop Helge Brattgård.

- Hur klarar man den situationen, hur är det att konfronteras med ett sorgehus till exempel, frågade Kenneth Holgerson dagens huvudperson.

- Det är en utmaning. När det gäller sorgehus är det viktigaste att lyssna. Jag har också haft många konfirmander, det kan vara upp till 40 stycken i en grupp, det är också en utmaning.

Många svenskar har under åren besökt klostret i Taizé och när Krister fyllde 50 år kunde han resa dit och uppleva brödragemenskapen.

Som präst i Hjo blev Krister den som fick leda Alpha-verksamheten. Denna kurs har nu drygt 20 år på nacken och flera deltagare har varit med sedan starten

För Krister Annell är bönelivet det centrala i den kristna tron, att tro är att be, att leva med Gud är bön.

- Vilket råd skulle du vilja ge en blivande präst, undrade Kenneth Holgerson.

- Då vill jag framhäva vikten av den kristna gemenskapen, att värna om bland annat Alpha-grupper och bibelgrupper.

Krister med fru Elizabeth har flyttat ut ur prästgården i Norra Fågelås till en lägenhet i hamnområdet. Där kan miljön vara stimmig ibland tycker Krister, men anser att det är positivt med förändring och utsikten över Vättern är mycket vacker.

Möten inbokade

Pastoratskåren har ytterligare två möten inbokade. 18 augusti är Suzanne Östlund gäst och berättar om sitt liv efter en massiv stroke. Maj-Britt Axén är gäst 16 september och berättar om att växa upp med blinda föräldrar.

Artikeltaggar

Etik och religionHjoSamhälle

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.