Collin spelade två VM – uttagen i världslaget

Publicerad:
Hans Collin.

Många Hjobor känner säkert Hans Collin som VD för Tuben under många år. Men det finns en annan mycket imponerande sida som förmodligen inte lika många känner till - han var nämligen en väldigt duktig handbollsspelare tidigare i sitt liv.

Collin slog sig in i landslaget 1959 och spelade under sin bästa storhetstid VM vid två tillfällen, 1961 i Västtyskland och 1964 i Tjeckoslovakien. Två mästerskap som resulterade i två medaljer, ett brons och ett silver. Vid det första blev han dessutom uttagen i världslaget som hela turneringens bäste vänstersexa.

Lugi 1960, överst från vänster: Leif Svensson, Ulf Richardsson (landslagsman), Hans Collin (landslagsman), Jan E. Bengtsson (landslagsman), Göran Helder (landslagsman), Leif Jeppson, Stig Björnung (landslagsman). Nedre raden: Olle Althin (landslagsman), Ulf Johnsson (ungdomslandslaget), Jan Brändström (landslagsman), Uno Danielsson (världsmästare), Sten Hellberg (världsmästare).
Lugi 1960, överst från vänster: Leif Svensson, Ulf Richardsson (landslagsman), Hans Collin (landslagsman), Jan E. Bengtsson (landslagsman), Göran Helder (landslagsman), Leif Jeppson, Stig Björnung (landslagsman). Nedre raden: Olle Althin (landslagsman), Ulf Johnsson (ungdomslandslaget), Jan Brändström (landslagsman), Uno Danielsson (världsmästare), Sten Hellberg (världsmästare).

Kändes stort

Att komma med i världslaget var givetvis enormt stort. Visst, det fanns säkert en del väldigt bra vänstersexor i länder som inte kvalificerat sig till VM, men bara att bli uttagen säger allt om hur stor han var i detta VM. Han måste varit grymt bra!

– Klart det kändes stort att bli uttagen i världslaget och stort att få uppleva två världsmästerskap. Som dessutom resulterade i två medaljer i bagaget, sa Collin till en skånsk tidning efter hemkomsten från den andra VM-turneringen och i Lund blev han både en stor profil och ett föredöme bland handbollsungdomar.

Collin spelade nio matcher i VM och gjorde fem mål. Curt Wadmark var coach i båda turneringarna. VM 1961 var hans stora genombrott där Sverige tog brons. 1964 gick det ännu bättre för Sverige som tog sig till VM-final mot Rumänien som man dock förlorade 22-25. VM-finalen blev hans sista landskamp så man han verkligen säga att han slutade på topp.

VM i Västtyskland 1961. Hans Collin gör mål i matchen mot Norge som Sverige vann med 15-11.
VM i Västtyskland 1961. Hans Collin gör mål i matchen mot Norge som Sverige vann med 15-11.

Började i Eskilstuna

Hans Collin föddes i Eskilstuna 1937 och det var i samma stad han inledde sin elitkarriär i IK City, en Eskilstunaklubb som nu mest är en fotbollsklubb som heter Eskilstuna City FC sedan 2000. Hans Collin spelade sedan en säsong för AIK i allsvenskan som resulterade i 18 matcher och 40 mål.

Handbollsresan fortsatte sedan till Lund där han spelade för Lugi HF 1960-1969. Det blev totalt 120 matcher och hela 392 mål i dessa. 1959 hade Lugi avancerat till allsvenskan och året därpå slutade man på andra plats.

Det var alltså till en toppklubb Hans Collin kom det året. Han spelade kvar i Lugi till 1960-talets slut trots degradering till division 2. Collin missade att vara med om att vinna utomhus-SM 1960 så han vann aldrig någon SM-titel med Skåneklubben.

– Anledningen till det var att jag inte var intresserad av att spela handboll utomhus. Det var liksom inte min grej…

HKG och HGK

Hans Collin har även varit engagerad i HK Guldkroken och Hökensås Golfklubb genom åren. Och hans fantastiska handbollskarriär var det nog inte så många som kände till - förrän nu!

Collins VM-turneringar

VM 1961 hölls i Västtyskland 1-12 mars:

Grupp A: Sverige-Norge 15-11, Norge-Jugoslavien 18-17, Sverige-Jugoslavien 14-12.

Semifinalgrupp 1: Sverige-Frankrike 15-11, Island-Tjeckoslovakien 15-15, Sverige-Island 18-10, Tjeckoslovakien-Frankrike 25-6, Island-Frankrike 20-13, Tjeckoslovakien-Sverige 15-10.

Bronsmatch: Sverige-Tyskland 17-14.

Final: Rumänien-Tjeckoslovakien 9-8.

VM 1964 hölls i Tjeckoslovakien 6-15 mars:

Grupp B: Sverige-Ungern 15-8, Island-Egypten 16-8, Ungern-Egypten 16-9, Island-Sverige 12-10, Ungern-Island 21-12, Sverige-Egypten 26-11

Finalgrupp 1: Ungern-Västtyskland 19-15, Sverige-Jugoslavien 23-18, Jugoslavien- Ungern 16-15, Västtyskland-Sverige 16-8

Final: Rumänien-Sverige 25-22

Artikeltaggar

HandbollHjoHK GuldkrokenHökensås GolfklubbLugi HFSport

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare