Hoppa till huvudinnehållet

Rekordår för gästhamnen

Publicerad:
I Hjo gästhamn har det varit fullbokat nästan varje dag i sommar.
I Hjo gästhamn har det varit fullbokat nästan varje dag i sommar. Foto: Miranda

I Hjo gästhamn har det varit fullt nästan varje dag i sommar.

– Många vill besöka Hjo, och har goda upplevelser från staden och hamnen, säger hamnvärden Patrik Öberg.

Att "hemestra", alltså semestra på hemmaplan, har blivit ett populärt alternativ när pandemin satt stopp för utlandssemestrar. I spåren av detta har man sett en intresseökning inom olika fritidsaktiviteter. Något som rapporterats från flera håll i landet är den lavinartade intresseökningen för båtliv och rekordförsäljningen av fritidsbåtar. En trend som märks av även i Hjo.

– Det har varit helt fullbokat här i sommar. En dag hade vi 48 båtar i gästhamnen. Det låg fyra eller fem segelbåtar i bredd ute på betongklacken. Det var hysteriskt, säger hamnvärd Patrik Öberg.

Hamnvärd Patrik Öberg har haft en hektisk sommar i gästhamnen.
Hamnvärd Patrik Öberg har haft en hektisk sommar i gästhamnen. Foto: Miranda

Ökat intresse

Patrik berättar att han tydligt märkt av det växande båtintresset och en större tillströmning i hamnen. Besökare kommer från hela Sverige, ja till och med från Norge och Danmark.

– Många vill komma hit. Hjo har verkligen hamnat på kartan som en underbar liten idyll.

Några som återkommer till Hjo båtvägen är Kerstin Malm och Janne Hörland från Jönköping. De åker hit åtminstone två till tre gånger varje sommar.

– Det är så mysigt här uppe och så är det nära till allt, säger Kerstin och Janne instämmer.

Jönköpingsborna Kerstin Malm och Janne Hörland återkommer varje sommar till Hjo och lägger till i gästhamnen.
Jönköpingsborna Kerstin Malm och Janne Hörland återkommer varje sommar till Hjo och lägger till i gästhamnen. Foto: Miranda

Att semestra med båt har de gjort i många år. Både Kerstin, Janne och hamnvärden Patrik är överens om att det är något särskilt med frihetskänslan.

– Det är gôtt att guppa ute på sjön, fyller Kerstin i.

Återkommer gärna

Peter Sundström från Stockholm har besökt Hjo sedan barnsben, men i år var det premiär för att resa hit båtvägen. Efter en tur över Göta kanal lade båten till i Hjo gästhamn, efter ett dygn i hamnen är sällskapet mycket nöjda med sin vistelse.

– Det är en fantastiskt fin gästhamn med fräscha och fina faciliteter i Hamnmagasinet. Vi återkommer gärna, säger Peter.

Gästhamn
Gästhamn Foto: Miranda

Även Peter vittnar om mycket folk både till sjöss och inne i hamnen trots sent på säsongen.

– Jag tror att många har insett att man kan göra äventyr och resor hemma. Man behöver inte åka över halva jordklotet för att åka båt i en kanal. Man kan göra det här, säger han.

Rent och snyggt

Hamnvärdarna Patrik Öberg och Peter Klintborg ansvarar tillsammans för gästhamnen under sommaren. I arbetet ingår inte bara praktisk planering för båtplatser och mottagande av gäster, utan också att vara behjälplig och finnas där för alla besökare. De har fått hjälpa till med allt från båtfrågor till cykellagningar och omplåstringar efter olyckor. Många uppskattar deras hjälpsamhet och att det är så rent och snyggt i hamnen.

Hamnvärdarna Patrik och Peter löser nästan alltid en plats till båtgästerna.
Hamnvärdarna Patrik och Peter löser nästan alltid en plats till båtgästerna. Foto: Miranda

– Vi är stolta över att vi hinner med att hålla efter på morgonen med att plocka fimpar, snus och glas. Det är inget glas eller skräp här, barnen kan springa barfota om de vill, säger Patrik och fortsätter:

– Vi har fått klapp på axeln både Peter och jag. Vi försöker att vara så gästvänliga vi kan!

Artikeltaggar

BåtarHjoNyheterTurism

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.