Hoppa till huvudinnehållet

PRO: Bank-id ställer till det för pensionärer

Publicerad:
Mobilt bank-id kan ställa till det för vissa pensionärer. Arkivbild.
Mobilt bank-id kan ställa till det för vissa pensionärer. Arkivbild. Foto: Fredrik Persson/TT

Sedan 1 januari i år gäller striktare regler för e-handeln inom EU, så kallad "stark kundautentisering", enligt direktiv från unionen. Men det nu utbredda användandet av bank-id som autentiseringsmetod kan ställa till det för pensionärer, varnar Pensionärernas riksförbund (PRO).

– En del samhällsgrupper får kämpa mycket för att visa att de har samma behov som alla andra. I värsta fall kan det bli ren diskriminering, både vad gäller ålder eller funktionsnedsättning, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg till Dagens Nyheter.

Digitaliseringen är inte gratis, säger hon.

– Vi har medlemmar som är ensamstående kvinnor med extremt låg pension. Om de ska prioritera en utgift så är det inte i första hand att köpa digitala prylar som telefoner eller plattor för att kunna ha mobilt bank-id.

Artikeltaggar

Christina TallbergEkonomiEUPrivatekonomiPROSverige

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.