Hoppa till huvudinnehållet

Bôgda Bikers redo för Vätternrundan

Publicerad:
Natten mellan fredag och lördag genomförs Vätternrundan. På startlinjen i Motala klockan 04:00 på lördag morgon står då Hjoborna David Davidsson, Mikael Mejer och David Hallbeck.
Natten mellan fredag och lördag genomförs Vätternrundan. På startlinjen i Motala klockan 04:00 på lördag morgon står då Hjoborna David Davidsson, Mikael Mejer och David Hallbeck. Foto: Marita Sjöquist

Hjo har sina egna ambassadörer i årets Vätternrundan – Bôgda Bikers. I proffsiga dräkter med I Love Hjo-slogan och Hjohjärtan antar de utmaningen på 31,5 km.

– Härligt med folkfest, säger Hjotrion David Davidsson, David Hallbeck och Mikael Mejer.

Klassiska Vätternrundan genomförs i vanliga fall i juni varje år, men pandemin har ställt till det. Ifjol fick cykelloppet ställas in, men i år valde arrangören att flytta fram alltihop från juni till 3-4 september. Ett beslut som knappast bekymrar Bôgda Bikers i Hjo.

– Det har gjort att vi haft hela sommaren på oss att kunna träna ännu mer, säger David Davidsson som är en av flera i cykellaget.

– Det var meningen att Bôgda Bikers skulle gjort gemensam start för första gången ifjol, men så blev det inställt. Från början var vi sammanlagt 15 cyklister och nu är vi sex kvar.

Cyklade en extrarunda

I Bôgda Bikers ingår förutom David Davidsson även David Hallbeck och Mikael Mejer som också är taggade inför uppgiften.

– Vi har respekt inför sträckan, men ser fram emot att köra. Det känns bra och ser ut att bli bra väder, konstaterar David Hallbeck.

För två år sedan, när David Hallbeck fyllde 40 år, fick han en rejäl överraskning i födelsedagspresent – en start i Vätternrundan. Han och David Davidsson gjorde debut i cykelloppet och tog sig runt på knappt elva timmar.

– Vi fick blodad tand och cyklade sedan samma år i september ytterligare ett varv runt Vättern. Det blir liksom som ett gift, berättar Hallbeck.

Bôgda Bikers är taggade inför kraftprovet.
Bôgda Bikers är taggade inför kraftprovet. Foto: Marita Sjöquist

Cyklat på 7,25

Nu har de även fått med sig rutinerade Mikael Mejer i laget, som har ett förflutet från Dalarna och fina cykelmeriter med sig i bagaget. Han har sex Vätternrundor bakom sig och har som bäst passerat mållinjen på tiden 7 timmar och 25 minuter.

– Ja, det var ett par år sedan, men det känns bra och vi har nu en målsättning att cykla på tio timmar, konstaterar Mikael Mejer.

Inför helgens kraftprov har han och David Hallbeck avverkat 250 träningsmil vardera medan David Davidsson hunnit med 150 mil.

– Det är inte svårt med cykelträning, eftersom du kan träna både inomhus och utomhus. Betydligt enklare än om du ska vara med i Vasaloppet.

Bôgda Bikers med Mikael Mejer, David Davidsson och David Hallbeck är mycket nöjda med sina dräkter med I love Hjo-slogan och Hjohjärtat.
Bôgda Bikers med Mikael Mejer, David Davidsson och David Hallbeck är mycket nöjda med sina dräkter med I love Hjo-slogan och Hjohjärtat. Foto: Marita Sjöquist

Kör i Hjo-slogan

Inget är lämnat åt slumpen. Bôgda Bikers har tagit fram en proffsig klubbdräkt med I love Hjo-slogan och Hjohjärtat på flera ställen.

– Vi beställde dräkterna förra året för vi ville synas. Då var vi ju 15 cyklister och vi såg oss som en klunga. Nu är vi färre, men tanken är att vi ska fortsätta att hänga ihop, förklarar David Davidsson.

Vad ser ni mest fram emot?

– Målgången, säger samtliga och skrattar.

– Men starten är också trevlig, men det gäller även atmosfären i depåerna. Det är folkfest och det är anledningen till att vi cyklar.

De sticker inte under stol med att känslan är mycket speciell när loppet närmar sig Hjo.

– En härlig känsla när man glider fram på Jönköpingsvägen och avverkat mer än hälften av rundan.

Artikeltaggar

Bôgda BikersCyklingI love HjoVätternrundan

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.