Hoppa till huvudinnehållet

Efterlängtad cykelfest blev av

Publicerad:
Åskådarna hejade på från trottoarkanten när cyklisterna gled ned för hamnbacken.
Åskådarna hejade på från trottoarkanten när cyklisterna gled ned för hamnbacken. Foto: Miranda Smedberg

Stämningen var god när deltagarna i den framflyttade Vätternrundan passerade Hjo. Av de cirka 6500 cyklister som fullföljde rundan, stannade många till i hamnen för energipåfyllning.

På fredagskvällen gick första startskottet i Motala för årets Vätternrunda, och på natten till lördagen nådde de första cyklisterna Hjo.

Cyklister och publik var på ett strålande humör.
Cyklister och publik var på ett strålande humör. Foto: Miranda Smedberg

En strid ström av cyklister fortsatte sedan under förmiddagen att trampa ner i stan via Strandpromenaden och Hamnbacken. Många stannade till vid servicedepån på Strömparterren för en bit lasagne och vila i solen.

Cyklisterna får en vacker vy längs med Strandpromenaden.
Cyklisterna får en vacker vy längs med Strandpromenaden. Foto: Miranda Smedberg

Efterlängtat lopp

Efter två års väntan och framflyttat evenemang var det många som längtat efter årets arrangemang, upplaga 55 av Vätternrundan. Stämningen var god både bland cyklister och publik som samlats längs gatorna och på uteserveringarna.

Thomas Jahn från Dresden, Tyskland, får hjälp med cykelreparation i ett av tälten.
Thomas Jahn från Dresden, Tyskland, får hjälp med cykelreparation i ett av tälten. Foto: Miranda Smedberg

Cyklisten Thomas Jahn från Dresden, Tyskland, är vid gott mod när han och kompisen pausar i Hjo. Han kan det här med Vätternrundan.

– Detta är den 27:e gången, så jag är veteran, berättar han.

Anpassningar

För att kunna genomföra årets cykellopp utefter rådande restriktioner har man gjort anpassningar vid start, mål och depåstationer med begränsat antal platser åt gången. En annan skillnad från tidigare år är att hela eventet blev framflyttat från juni till september.

Johan Törner, ordförande i IFK Hjo är depåchef vid årets upplaga av Vätternrundan.
Johan Törner, ordförande i IFK Hjo är depåchef vid årets upplaga av Vätternrundan. Foto: Miranda Smedberg

– För oss som jobbar har det inte inneburit så stor skillnad, men cyklisterna får ju cykla i mörker, säger depåchef Johan Törner från IFK Hjo.

Turligt nog bjöd helgen på fint väder. Efter en kylig natt kom solen och värmen tillbaka och många vilade i solen nere i hamnen.

I hamnen fanns tält med mat och dryck, massage och första hjälpen.
I hamnen fanns tält med mat och dryck, massage och första hjälpen. Foto: Miranda Smedberg

– Många som stannat till under förmiddagen har skickat sina varma kläder med bussen som åker till Motala med grejerna, berättar Johan.

Kusinerna Jessica och Stina Lärfars från Stockholm cyklar Vätternrundan ihop.
Kusinerna Jessica och Stina Lärfars från Stockholm cyklar Vätternrundan ihop. Foto: Miranda Smedberg

I årets upplaga av Vätternrundan har rutten uppdaterats och sträckan är nu 315 kilometer. Av årets 9 000 anmälda deltog 6 915 vid starten och 6 427 gick i mål.

“Team85procentFalköping blev det för att vi kommer från Falköping och för att 85 procent av barnen som drabbas av cancer övervinner sjukdomen, och vi vill hedra dessa kämpar/hjältar.” skriver cyklisterna på sin insamlingssida.
“Team85procentFalköping blev det för att vi kommer från Falköping och för att 85 procent av barnen som drabbas av cancer övervinner sjukdomen, och vi vill hedra dessa kämpar/hjältar.” skriver cyklisterna på sin insamlingssida. Foto: Miranda Smedberg

Daniel Lind och hans vänner i “Team85procentFalköping” hade ett särskilt syfte med sin Vätternrunda. Nämligen att samla in pengar till Barncancerfonden.

För att väcka extra uppmärksamhet fick Daniel en idé. Om insamlingen når 17 000 kronor efter 17 mil ryker skägget. Väl i Hjo på lördagen var insamlingen uppe i drygt 14 000 kronor, men skägget åkte av ändå.

Utanför Studio 5 hade frisör Annelie Ahlander förberett för klipp, och åskådare hejade på.

– Det var självklart och kul att ställa upp för den goda saken, säger Annelie Ahlander.

När cyklisterna lämnar Hjo är det mindre än halva vägen kvar.
När cyklisterna lämnar Hjo är det mindre än halva vägen kvar. Foto: Miranda Smedberg

Artikeltaggar

CyklingDaniel LindHjoIFK HjoJohan TörnerVättern

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.