Hoppa till huvudinnehållet

Läckerheter i Hjo hamn

Publicerad:
Två av båtarna i Wettern Poker Run.
Två av båtarna i Wettern Poker Run. Foto: Per-Owe Lagerin

Det var inte bara cyklister i hamnen i lördags. Här kunde man även beskåda läckra båtar, riktiga tungviktare i vad man kallar Wettern Poker Run. Och det var många som ville se, uppskattningsvis 400 personer trängdes på mitt- och söderpiren för att få en skymt av dessa fartvidunder.

Här upplevde man ett frosseri i putsade motorrum, raka rör och mäktigt motormuller från några av landets fräckaste muskelbåtar. För att delta i Wettern Poker Run behöver du en båt på minst 20 fot samt av Powerboat stuk. Minsta marschfart bör vara 40 knop.

Vad är då Poker Run? Jo, det är en idé som kommer ifrån USA och går kortfattat ut på att på ett säkert sätt ta sig ut till fem olika stopp längs en förutbestämt rutt. På stoppen hämtas förseglade kuvert med ett spelkort i. Kuverten samlas in och de fem bästa pokerhänderna/båtarna utser var sin person som ska delta vid kvällens final.

Överlämnade kort

Vättern är en sjö som passar perfekt till ett event som Poker Run, med start och målgång i centrala Jönköping. Efter starten vid hamnpiren i Jönköping var första stoppet Baskarp där man med fiskespö överlämnade ett kuvert innehållande ett spelkort.

Därefter stannade man till i Domsand, Gränna, Hjo och på hemvägen Visingsö. Därmed hade varje deltagare fem kuvert/kort och vid finalen på kvällen fick de fem med bäst pokerhand vara med i en giv och vinnaren kunde koras vilka blev Team Knopjägarna från Vänersborg.

Piren vid gästhamnen i Hjo var fylld av människor som ville få en skymt av de mäktiga båtarna.
Piren vid gästhamnen i Hjo var fylld av människor som ville få en skymt av de mäktiga båtarna. Foto: Per-Owe Lagerin

Oliver Tidqvist är mannen bakom detta arrangemang som på Vättern hålls en gång om året och då handlar det om säsongsavslutning.

– I övrigt kan man delta i 10-12 liknande arrangemang runt om i landet. Sen är det viktigt att betona att det inte är något race utan en båtträff helt enkelt och vi har riktigt trevligt.

Som det dock inte började så trevligt för.

– Nää, båten la av redan vid start så det blev aldrig någon resa…

17 båtar kom till start, fyra tvingades bryta. Alltså tretton kom till gästhamnen i Hjo på eftermiddagen där båtarna kunde beskådas i en timma innan de bar iväg till Jönköping med ett öronbedövande vrål från de kraftiga motorerna och enorma vattensprut. Det lät faktiskt som flygplan!

På södra piren väntade massor med folk för att bevittna avresan.
På södra piren väntade massor med folk för att bevittna avresan. Foto: Per-Owe Lagerin

Artikeltaggar

BåtsportFritid och livsstilHjoJönköpingVättern

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.