Hjo är dyrast i år igen

Publicerad:
Hjo har fortsatt den högsta taxan för vatten och avlopp i östra Skaraborg. Hjobona betalar 1 600 kronor mer per år än Tibroborna. Foto: """"

Hjo är fortsatt dyraste kommun i östra Skaraborg när det gäller taxan för vatten och avlopp. Tibro är biligast i Västra Götaland och Hjoborna får årligen betala runt 1 600 kronor mer än Tibroborna för sitt kranvatten.

Hur mycket man får betala för vattnet i kranen varierar kraftigt beroende på var i landet och i länet man bor. Dyraste kommunen i Västra Götalands län är Tjörn medan Tibro är billigast. Det visar Nils Holgerssongruppens årliga kartläggning av VA-priserna. Skillnaden mellan Tibro och Tjörn är årligen 7 212 kronor.

Dyrast i Hjo

Hjoborna får lägga nästan 1 600 kronor mer på sina vatten- och avloppsräkningar jämfört med Tibroborna. Men även jämfört med boende i Tidaholm, Skövde och Karlsborg är va-taxan runt 500–600 kronor högre än i Hjo.

Förutom priset är det skillnader mellan hur mycket va-taxan höjs. I årets undersökning höjer 39 av 49 kommuner i Västra Götalands län sin taxa för vatten och avlopp medan sju kommuner har oförändrad taxa. Tre kommuner sänker sin VA-taxa.

Höjdes mest i Hjo

Hjo höjde mest av kommunerna i östra Skaraborg, eller nio procent. Tibro höjde med 5,1 procent, Skövde och Tidaholm med 4,0 procent och Karlsborg med 3,6.

Av rapporten framgår att priserna för vatten och avlopp ökar betydligt mer än konsumentprisindex, KPI. En utveckling som ser ut att fortsätta, då branschorganisationen Svenskt Vatten flaggar för fortsatt stora prisökningar under lång tid.

– De stora och ojämna prisökningarna är problematiska och slår direkt mot konsumentens plånbok. En god långsiktig planering och framförhållning när det gäller prissättning för vatten och avlopp är ett rimligt krav för att ökade kostnader inte ska komma som en överraskning för kunderna, säger Mari-Louise Persson, ordförande i Nils Holgerssongruppen.

Klimatet påverkar

Flera svenska städer har under den senaste tiden drabbats av kraftiga skyfall som ger ytterligare en dimension till frågan om vatten- och avloppssystemen.

– Klimatförändringar och extrema väderhändelser gör frågan om tillgång till vatten och välfungerande avlopp angelägen. Vi behöver en ordentlig diskussion om hur kostnaden för hållbara VA-system ska fördelas i framtiden, säger Mari-Louise Persson.

Nils Holgerssonrapporten

Vatten- och avloppspriser

Kommun Rang i länet Rang i riket Ökning 20–21 Kostnad/år

Tibro 1 8 5 ,1% 3 036 kr

Skövde 6 66 4,0% 4 011 kr

Karlsborg 8 71 3,6% 4 073 kr

Tidaholm 9 72 4,0% 4 108 kr

Hjo 18 110 9,0% 4 613 kr

Artikeltaggar

EkonomiHjoSkaraborgSvenskt Vatten

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare