Årets Nobelpris i litteratur går till romanförfattaren Abdulrazak Gurnah från Zanzibar.
– Ingen av de tippade, vilket är kul, utbrister bibliotekarie Fredrika Johansson när hon följer tillkännagivandet via datorn. Lika glad blir hon när det visar sig att det finns två böcker av författaren i hyllorna på Hjo stadsbibliotek.
– Nu måste jag skynda mig att låna den ena innan de reserveras, säger Fredrika, som i förhand tippade på någon med rötterna i Afrika.
– Jag tippade den kenyanske författaren Ngũgĩ wa Thiong'o, som också funnits med bland förhandsfavoriterna. Men det är jätteroligt när det inte blir någon av de tippade. Själv har jag varken läst eller hört talas om Abdulrazak Gurnah, men jag ska läsa och hoppas att han är bra.
Inte heller kollegornas förhandstips gick hem denna gång. Biblioteksföreståndare Bo Alsterberg trodde på den japanske författaren Haruki Murakami och bibliotekarie Helena Gericke på den nigerianske författaren Chimamanda Ngozi Adichie.
– Det borde bli någon från Afrika eller Asien, resonerade trion, med tanke på de senaste årens pristagare.
Nu blev det den 72-årige Abdulrazak Gurnah, med rötterna på ön Zanzibar utanför Tanzania och boende i England, som tillkännagavs när Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm traditionsenligt klockan 13 öppnade dubbeldörrarna i Börshuset i Stockholm.
Paradiset och Den sista gåvan är två av hans böcker, som är översatt till svenska och fanns att hitta i hyllorna på stadsbiblioteket.
Paradiset är Gurnahs genombrottsroman. En historisk uppväxtroman som hämtar sin handling från 1900-talets början och behandlar den gamla swahili-kulturen, mötet med tysk och brittisk kolonialism, handelsvägar och karavaner, och en pojkes mognad till ung man.
Den sista gåvan är Gurnahs åttonde roman, också den på tema exil och skuld.
Även i år påverkas firandet av pandemin och pristagaren missar både "festernas fest" och prisceremonin.