Hoppa till huvudinnehållet

Fem dödade av man med pilbåge i Norge

Publicerad:
Polisen spärrade av ett stort område i Kongsbergs centrum efter händelserna på onsdagskvällen.
Polisen spärrade av ett stort område i Kongsbergs centrum efter händelserna på onsdagskvällen. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Fem personer har dödats och två har skadats av en man med pilbåge som angripit människor i norska Kongsberg, bekräftar norsk polis.

En misstänkt gärningsman har gripits. Under natten gick polisen ut med att det handlar om en dansk medborgare.

Strax efter klockan 18 lokal tid larmades polisen i Kongsberg om en man som gick omkring i centrum med pil och båge. En kvart senare stod det klart att han hade skjutit mot andra människor och alla närboende uppmanades att hålla sig inomhus.

Polisen bekräftar att fem personer har dödats. Två personer har skadats, varav en ska vara en polis som då inte var i tjänst. Gärningsmannen bedöms inte ha haft några medgärningspersoner. Polisen utesluter dock inte att det kan röra sig om en terrorhandling

– Givet händelseförloppet är det naturligt att utreda om det kan vara en terrorhandling, men den gripne har inte hörts än och det är för tidigt att säga vad som kan kopplas till hans motiv, säger polischefen Øyvind Aas vid en presskonferens.

Under natten gick polisen ut med uppgifter om att den gripne mannen är den 38-årig dansk medborgare.

"Polisen bekräftar denna information om den gripne eftersom det florerar många rykten i sociala medier om möjliga gärningspersoner som inte kan knytas till de allvarliga händelserna", skriver polisen i ett uttalande.

– Vi letar för närvarande inte aktivt efter fler personer. Utifrån den information vi har agerade han på egen hand, sade Øyvind Aas under kvällen.

"Hemska bilder"

– De två personer som skadats vårdas på intensivvårdsavdelning, säger Aas. Men han har inte fått några indikationer på att tillståndet är livshotande för någon av dem.

När det gäller de döda vill han ännu inte berätta något om ålder eller kön. Samtliga har koppling till närområdet, men polisen vill inte gå in på om de har någon koppling till gärningsmannen.

Bilderna från Kongsberg i kväll är hemska. Det är fruktansvärda handlingar som begåtts mot flera personer och en väldigt dramatisk situation som drabbat Kongsberg, säger Norges avgående statsminister Erna Solberg under en presskonferens tillsammans med justitieminister Monica Mæland.

– Jag förstår att många är rädda. Därför är det viktigt att understryka att polisen anser sig ha kontroll på situationen, fortsätter Solberg.

Löfven kommenterar

Solberg och Mæland säger att de har informerat den tillträdande statsministern Jonas Gahr Støre och att det förestående regeringsskiftet – som ska ske på torsdag – inte bör påverka hanteringen av händelsen.

– Det vi har har fått höra från Kongsberg i kväll vittnar om att en hemsk och brutal handling har begåtts, säger Støre till nyhetsbyrån NTB.

Sveriges statsminister Stefan Löfven kommenterar attacken på sociala medier.

"Fruktansvärd attack i Norge i kväll med flera döda och skadade. Mina tankar är hos de drabbade samt deras nära och kära", skriver Löfven på Twitter.

Gärningsmannen har rört sig över ett större område på Vestsiden, den västra sidan av den älv som delar staden sydväst om huvudstaden Oslo, med omkring 20 000 invånare. Den mesta uppståndelsen tycks ha skett i eller vid en livsmedelsbutik. Det ska finnas flera brottsplatser och ett stort område har spärrats av.

Øyvind Aas säger att polisen till en början hade bristande översikt och att man ännu på kvällen behövde lägga ihop pusselbitarna i händelseförloppet.

Många olika platser

Gärningsmannen använde pil och båge vid den tidpunkt då polisen larmades och "utförde några av handlingarna med den".

– Men det måste vi få fullständig översikt över, säger Aas, som inte kommenterar uppgifter om att mannen också använt kniv.

– Vi får återkomma med hela bilden. Vi ber om förståelse för att vi ännu inte har hela händelseförloppet.

Under natten kommer stora delar av centrala Kongsberg fortsatt vara avspärrat och polisens tekniker arbetar för att säkra bevis.

– Det är många olika platser det handlar om, den här personen har rört sig över ett stort område och där begått straffbara handlingar, säger Aas.

Olika uppgifter i norska medier gör gällande att människor tycks ha blivit angripna på olika sätt och orsakats bland annat stickskador.

Polisen jagade enligt ett vittne för lokaltidningen Laagendalsposten den misstänkte mannen längs med en av de stora gatorna i centrum.

Polisen öppnade eld

Polischefen Aas bekräftar att polis öppnade eld under jakten på den misstänkte. Han vill inte gå in på hur många skott som avlossades, men säger att det handlade om varningsskott.

Mannen ska ha varit utom polisens kontroll under en period innan de kunde genomföra gripandet, ungefär en timme och en kvart efter det allra första larmet.

En 24-årig student som bor i området säger till tidningen Verdens Gang att han satt och tittade på tv när han hörde sirener utanför.

– Plötsligt hörde jag poliser skrika utav helvete: "Lägg dig ned!", säger han.

Oklart motiv

Den norska polisen har skickat nationella resurser, en särskild insatsstyrka och en bombgrupp till Kongsberg.

– Det har varit väldigt många svartklädda poliser som gått runt här. VI har också haft poliser som ringt på och frågat om allt är bra, säger ett vittne som bor i centrum, Marit Hoefle, till NTB.

Den norska säkerhetspolisen PST hålls underrättad, enligt VG.

Alla poliser i hela Norge har fått tillfälliga order om att bära vapen, meddelar den högsta polisledningen. Norska poliser bär i utgångsläget inte vapen.

Vid sidan av polisens arbete har Kongsbergs kommun har gått in i ett krisläge.

– Det är en tragedi för alla berörda. Jag finner inte ord, säger kommunstyrelseordföranden Kari Anne Sand till VG.

Fakta

Dådet i Kongsberg: Detta har hänt

Händelserna i Kongsberg under onsdagskvällen:

18.13: Polisen får ett första larm om att någonting inträffat i en mataffär i Kongsberg.

18.28: Polisen går ut med en varning till allmänheten om att en man med pilbåge har observerats och har skjutit människor med pilbågen. "Allmänheten ombeds hålla sig inomhus. Polisen har inte kontroll över personen", skriver polisdistriktet Sør-øst på Twitter.

18.47: En man grips och förs till häktet i Drammen, fyra mil från Kongsberg.

19.24: Polisdistriktet Sør-øst meddelar via Twitter att mannen är gripen och att de ser händelsen som "allvarlig". De vill inte gå ut med ålder eller andra uppgifter om mannen.

Vid 20.30: Polisen bekräftar att ett antal personer har avlidit och att ytterligare flera har skadats. Sjukhus i Drammen och Oslo har gått upp i beredskap och Kongsbergs kommun har upprättat en krisstab.

21.37: Norges högsta polisledningen meddelar att de har gett tillfälliga order till all polis om att bära vapen.

22.00: Polischefen Øyvind Aas säger på en presskonferens att det är naturligt att behandla händelsen som en terrorhandling.

23.15: Øyvind Aas säger på en ny presskonferens att ytterligare en person konstaterats avliden, dödssiffran är därmed fem personer.

Artikeltaggar

Brott & blåljusNorgePolisen

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.