Hjobon Artur Szulc har i dagarna gett ut en ny bok som tar upp Warszawaupproret och som ingår i serien Krigens historia.
– Detta är ingen tunn, torr historiebok utan den har ett mänskligt tilltal, framhåller författaren.
Artur Szulc är född i Szczecin i Polen. Vid femårsåldern var han på besök hos sin farmor i Jönköping och då genomförde plötsligt Jaruzelski en statskupp i hemlandet Polen som förvandlades till en militärdiktatur. Artur Szulc och familjen blev kvar i Sverige som politiska flyktingar och han växte sedan upp i Huskvarna.
Sedan unga år har Artur Szulcs intresse alltid varit stort för historia genom att bland annat ha lyssnat på sin mormors alla berättelser från svunna tider.
Uppsatsen blev bok
I samband med studierna till gymnasielärare på Linköpings universitet skulle han välja ämne till sin C-uppsats.
Valet blev att fördjupa sig i vittnesmål av polska lägerfångar från ett koncentrationsläger. Materialet innehöll intervjuer med cirka 500 polacker som kom till Sverige efter andra världskriget.
Uppsatsen blev sedan boken ”Röster som aldrig tystnar. Tredje Rikets offer berättar”. Efter det har det blivit fler böcker, artiklar och debattinlägg.
Mycket av hans fokus har varit andra världskriget och med inriktning Polen och landets historia, men även Koreakriget har funnits på agendan med en utgivning av en bok med temat.
Ny bok
I dagarna har Artur Szulc kommit ut med ny bok med titeln Warszawaupproret 1944. När världskrigets grymheter uppdagades och järnridån tog form hamnade Warszawaupproret mer eller mindre i glömska utanför Polen.
Det var ett uppror av den polska motståndsrörelsen i Warszawa under andra världskriget som startade mellan 1 augusti och pågick i 63 dagar 1944 med målet att befria staden från den tyska ockupationsmakten. Upproret slutade med att tyskarna praktiskt taget jämnade staden med marken och flera hundra tusentals människor dödades.
Olika personporträtt
I sin bok skildrar Artur Szulc upprorets förlopp varvat med en rad olika personporträtt.
– Detta är ingen tunn, torr historiebok utan den har ett mänskligt tilltal, poängterar Artur Szulc och fortsätter:
– Jag har valt ut några individer som kämpade på barrikaderna, men även civila som exempelvis en ung flicka som föder en son upprorets första dag. Tänk att sitta där med sitt nyfödda barn. Jag har försökt att hitta berättelser och vittnesmål från historien, vilket gör boken mer levande.
Planerar nästa bok
Sedan fler år tillbaka bor Artur Szulc med sin familj i Hjo och arbetar på Skövde garnison. Han har redan planer för nästa bok som ska handla om slaget vid Wien 1683 och det Osmanska riket.
– Just nu räcker inte tiden till för att skriva. Vi får se hur det blir framöver, säger Artur Szulc just nu är pappaledig.
Ta emot medalj
För två år sedan fick Artur Szulc ta emot det polska utrikesdepartementets medalj Bene Merito för sina insatser med att sprida kunskap om polens historia i Sverige.
Hjobon Artur Szulc har skrivit en ny bok om Warszawaupproret 1944 och som ingår i bokserien Krigets historia.