Hoppa till huvudinnehållet

Om kampen för kvinnlig rösträtt

Publicerad:
Skådespelerskan Catherine Westling i sin roll som Gulli Petrini i föreställningen om kampen för kvinnlig rösträtt.
Skådespelerskan Catherine Westling i sin roll som Gulli Petrini i föreställningen om kampen för kvinnlig rösträtt. Foto: PRIVAT

Föregångerskan är en teaterföreställning om kampen för kvinnlig rösträtt för hundra år sedan. Nu på lördag spelas den i Korsberga bygdegård.

I januari 1921 ändrade riksdagen grundlagen så att även kvinnor skulle kunna rösta i höstens riksdagsval. Det var efter en lång kamp för jämlikhet och kvinnlig rösträtt som beslutet togs. Sverige blev därmed sista landet i Norden att ge kvinnorna rösträtt.

I samband med att Sverige firar 100 år av demokrati, bjuder bygdegårdarna in till en teaterföreställning om en kvinna som gick före. I Teaterladans föreställning om Föregångerskan får vi följa Gulli Petrini i hennes arbete för kvinnlig rösträtt och mänskliga rättigheter i början av 1900-talet. Gulli sägs ha varit en uppskattad, rolig och spetsig talare.

Föreställningen spelas i Korsberga bygdegård på lördag den 30 oktober. Med anledning av pandemin är det begränsat antal platser och det krävs anmälan. Föreställningen arrangeras i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan.

Artikeltaggar

KorsbergaTeater

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.