Hoppa till huvudinnehållet

Hjobördige Axell aktuell med ny bok

Publicerad:

Mörkt land är en dystopisk berättelse av förre Hjobon J. S. Axell som utspelar sig i en värld och tid som ligger nära vår egen. Historien tar vid där den populära första delen i serien, Mörk stad, slutade.

– Även om inspirationen till böckerna på många sätt är tagen från fantasy och sci-fi-världen vill jag att det som sker och platsen som beskrivs ska vara närvarande och igenkänningsbar i nutid, säger författaren.

I Mörk stad som gjorde succé härom året förlades handlingen till Stockholms innerstadsmiljö, men i Mörkt land får läsaren nu följa med ut i landet utanför, till Mellansverige och trakterna runt Vättern. Miljöerna är mörkt målade med en svart domedagskänsla, samtidigt som den verklighet som en gång varit ständigt är närvarande.

Vad är det som ligger bakom smittan som förvandlar människor till blodtörstiga odjur? Och vad tjänar de hemliga registren över platser i landet till? För att få veta detta måste vännerna som överlevde ge sig ut och söka efter svar och då konfronteras de med den skräckinjagande värld som landet där utanför har blivit. Är den boll de själva satt i rullning ett lika stort hot mot mänsklighetens överlevnad och existens som smittan?

– Själva premissen för berättelsen utgår från vår aktuella nutid och vårt samhälle, berättar J. S. Axell.

”Människor isolerar sig allt mer, kanske främst i sociala medier, men även i det vardagliga livet. Mötesplatser som förr var fysiska har bytts ut till bubblor där man göder sig själv med sina egna föreställningar och åsikter. Vilket i sig ger bränsle för domedagstankarna.”

Idén som blev grogrunden för romanen väcktes till liv en sen kväll på Skinnarviksberget i Stockholm när en diskussion om hur staden bäst skulle sättas i karantän vid en apokalyps tog fart.

– Jag har alltid tyckt om och fascinerats av berättelser som utspelar sig på avskärmade platser och den klaustrofobiska känslan det kan ge. Men även av just apokalypstemat då mänsklighetens nuvarande tillvaro ställs på sin spets.

J.S. Axell föddes 1974 i Skövde men växte upp i den idylliska småstaden Hjo. Därefter tillbringade han några år i Göteborg innan han flyttade till Stockholm där han bor idag. Han har läst Journalistprogrammet på Stockholms universitet men lämnade utbildningen för att jobba på Aftonbladet.

Idag är han frilansande kulturarbetare. Han spelar även i bandet The Exploding Boy som släppt sex album där låttrilogin Dark City, Dark City part II och Fireland (The End of Dark City) finns med på senaste albumen har inspirerat till serien. Mörkt land är den andra delen i en trilogi. Boken utkom i oktober.

Artikeltaggar

HjoLitteratur

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.