Hoppa till huvudinnehållet

Lovet lockar till läsning för många ungdomar

Publicerad:
Lukas Sörman, Folke Loostrand och Alexander Karlsson testar det nya brädspelet tillsammans med ledaren Olivia Kristiansson. "Det är ett roligt spel med mycket fantasi", summerar gruppen.
Lukas Sörman, Folke Loostrand och Alexander Karlsson testar det nya brädspelet tillsammans med ledaren Olivia Kristiansson. "Det är ett roligt spel med mycket fantasi", summerar gruppen. Foto: Emma Björnell

Workshop med illustratören Henrik Jonsson, skriv-verkstad med författaren Ingela Korsell och sagostunder på biblioteket är ett axplock av de saker som har lockat fram läslusten hos unga i veckan.

Sedan några år tillbaka kallas ledigheten denna vecka för läslov, för att uppmuntra barn att läsa mer. Att detta är något Hjo tagit fasta på syns genom flera aktiviteter där böcker och berättelser står i centrum. På Kulturkvarteret har det ordnats sagostunder både på arabiska och svenska samt en träff med poesi för barn. Dessutom har ett nytt fantasy-rollspel just släppts, vilket lediga barn kunde prova på i tisdags. Brädspelet baseras på KLUB-böckerna som tagits fram av Högskolan i Skövde och kommuner i Skaraborg.

– Spelplanen visar en karta över Sagolandet Skaraborg. Där finns olika uppgifter att lösa och vi får bestämma vad som händer och hur det slutar, berättar spelarna Lukas Sörman och Folke Loostrand.

Känner igen platserna

Spelets syfte är att deltagarna ska använda sin fantasi och våga testa sig fram.

– I spelet finns det kort som visar magiska krafter, runor och ädelstenar, förklarar Lukas och Folke, som tillägger:

– Det är olika uppdrag. En omgång var vi i Falköping för att äta korv, och en gång hjälpte vi en varulv. Fast allt är ju bara på spelplanen.

Något som killarna gillar med spelet är blandningen mellan igenkänning och att själva få föreställa sig hur det ser ut.

– Många av platserna har jag varit på i verkligheten, säger Lukas Sörman.

Besök av författare

Även på skolorna har skaparlusten fått fritt spelrum i veckan, när lediga elever har varit där på aktiviteter. På Fågelås skola arrangerades i onsdags en skriv- och ritverkstad med författaren Ingela Korsell som ligger bakom serien Pax. Hennes kollega Henrik Jonsson, illustratör till Pax-böckerna och skapare av barnboken De kommer om natten, har också gästat Hjo. I tisdags höll han tecknarverkstad på Korsberga skola och Guldkroksskolan, med fokus på att rita monster.

– Monster är lätta att teckna för ingen vet vad som är rätt och fel, säger han till deltagarna.

Ger värdefulla råd

Henrik tipsar om att använda internet, där många illustratörer lägger upp filmer på hur de jobbar. Han uppmanar också deltagarna att titta i böcker för inspiration, samt att träna.

– Ju mer tid du lägger på att teckna, desto bättre blir du, förklarar Henrik Jonsson.

Naturligtvis fick deltagarna chans att öva under aktiviteten.

– Det är roligt att teckna. Jag vill bli författare när jag blir stor, och då är det bra att kunna måla också, avslutar deltagaren Elvira Klingberg.

Elvira Klingberg och Mio Högberg är två av deltagarna på workshopen med Henrik Jonsson.
Elvira Klingberg och Mio Högberg är två av deltagarna på workshopen med Henrik Jonsson. Foto: Emma Björnell

Artikeltaggar

Fritid och livsstilHjoHöstlov

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.