Hoppa till huvudinnehållet

Första utlandstävlingen för Albin: "Sjukt att ens vara där"

Publicerad:
I slutet av september fick Albin Glinsén från Hjo köra på VM-banan i Mantova.
I slutet av september fick Albin Glinsén från Hjo köra på VM-banan i Mantova. Foto: Anton Gustavsson

Efter att inte ha fått åka två år i rad kom Albin Glinsén äntligen i väg. Första tävlingen utomlands blev ett minne för livet för elvaåringen.

– Det kändes helt sjukt att jag ens var där, säger han.

Över Öresundsbron, sen färjan till Tyskland och vidare genom Alperna till norra Italien. Mellan Milano och Venedig, söder om Verona, ligger Mantova. Där fick Albin Glinsén chansen att tävla utomlands för första gången efter att ha blivit uttagen av Yamaha Motor Scandinavia.

– Det var jättekul! Jag har aldrig varit utomlands tidigare och det var jättecoolt. Det var häftigt att få vara på plats och se alla gå runt i Yamahakläder., säger elvaåringen innan han fortsätter:

– I tidskvalet kom jag på 17:e plats och det var vi jättenöjda med och i finalen låg jag på tionde plats, men tappade och kom på 14:e plats. Jag var jättenöjd med det.

Han har varit uttagen två gånger tidigare, men inte fått åka då förbundet oftast inte släpper någon under tolv år för att tävla utomlands. I år var det dock äntligen dags då Albin var en av tre förare som fick dispens. Som yngst i startfältet och utan trimmad hoj svarade Albin för en fin insats trots en del nya utmaningar han inte ställts mot tidigare.

– Jag har aldrig startat med galler tidigare, men jag var faktiskt inte så nervös. Pappa berättade för mig att jag skulle vara lite försiktig i starten eftersom det var första gången med gallret. Det gällde att ta det lite lugnt och det viktigaste var att komma iväg.

Vad var känslan precis innan start då?

– Det enda jag tänkte var att detta är mitt race och att jag skulle göra mitt bästa.

Då Lag-VM avgjordes i Mantova samma helg var det en speciell inramning med gott om publik och Albin fick även chansen att samla på sig ett gäng autografer som nu sitter på undersidan av Yamahakepsen han allt som oftast har på sig.

– Det kändes helt sjukt att jag ens var där...

– Han mer eller mindre bor i sina Yamahakläder, flikar Albins mamma Lisa in.

I den 30-gradiga värmen slutade Albin alltså på 14:e plats av 40 förare.

– När jag gick i mål var det väldigt jobbigt att andas. Det var jättevarmt och det var väldigt jobbigt.

Vad gillar du mest med sporten?

– Jag gillar att köra och ha kul och man träffar många kompisar. Man måste vara fokuserad och jag känner mig väldigt glad när jag kör och när jag är glad så är det enkelt att fokusera.

Artikeltaggar

HjoMotocross

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.