Hoppa till huvudinnehållet

Förhöjd korsning byggs inför skolstart

Publicerad:
Reporter Tobias Larsson Franzén
Tobias Larsson Franzén
tobias.larsson-franzen@sla.se
Här, vid korsningen med Sigghusberg, byggs en förhöjd korsning på Falköpingsvägen.
Här, vid korsningen med Sigghusberg, byggs en förhöjd korsning på Falköpingsvägen. Foto: Tobias Larsson Franzén

En förhöjd korsning byggs på Falköpingsvägen vid Sigghusberg som en trafiksäkerhetshöjande åtgärd inför att den nya skolan tas i bruk. På Bangatan vid Ica ska en handikapplats göras i ordning.

Nästa vår tas den nya Estrid Ericssonskolan i bruk. Det kommer att innebära ett ökat trafikflöde när elever och personal ska ta sig till och från sin nya utbildnings- och arbetsplats. Med anledning av det genomför kommunen nu ett trafiksäkerhetshöjande arbete på den delen av Falköpingsvägen som berörs. Vid korsningen med Sigghusbergs Äldreboende (Simon Gates väg) kommer en förhöjd korsning med belyst gång- och cykelpassage att stå klar inom den närmaste tiden, till godo för de fotgängare och cyklister som kommer från södra delen av orten.

– När den nya skolan är klar måste vi ha säkra skolvägar. Vi har sedan tidigare bra gång- och cykelvägar i olika riktningar, men just passagen över Falköpingsvägen är lite kritisk. Det är en så kallad högfartssträcka. Även om det står 40 på skyltarna så är det inte alla som håller det, men med den här lösningen kommer hastigheten att gå ner, vilket är bra, säger Lars Glad (M), tekniska utskottets ordförande.

En liknande lösning kan också bli aktuell när en ny väg byggs från Knäpplan/Borrbäck till den nya skolan. Det blir då en fyrvägskorsning med Lundbyvägen och Falköpingsvägen. Men detta ligger ett par år framåt i tiden.

Nyligen genomfördes slutbesiktning av den nya skolan. Det blev i det stora hela grönt ljus men med några mindre åtgärdspunkter som inte kommer att påverka tidsplanen, uppger Lars.

Två parkeringsplatser blir en handikapplats på Bangatan.
Två parkeringsplatser blir en handikapplats på Bangatan. Foto: Tobias Larsson Franzén

Tre parkeringsplatser på Marknadsgatan har getts begränsad parkeringstid. Anledningen är att parkeringarna ofta upptas av personal på Guldkroksskolan, vilket gör att kyrkogårdsbesökare kan få söka sig annanstans att ställa bilen. Nu reserverar kommunen alltså tre parkeringar till denna grupp.

Ytterligare en nyhet när det gäller parkeringssituationen i Hjo är att kommunen kommer att göra i ordning en plats för rörelsehindrade på Bangatan närmast entrén till Ica. Två av de nuvarande platserna görs om till en handikapplats, vilket har varit efterfrågat.

De Hjobor som tycker att det ser glest ut på strandpromenaden sedan kommunen tog ner ett antal sjuka almar behöver bara vänta tills nästa år då nya träd kommer att planteras. Den här gången lindar.

Det är oklart hur kommen ska finansiera renoveringen av lekplatsen i stadsparken.
Det är oklart hur kommen ska finansiera renoveringen av lekplatsen i stadsparken. Foto: Tobias Larsson Franzén

När det gäller stadsparkens lekplats så har man sedan tidigare beslutat om att renovera den och göra den tillgänglighetsanpassad. För detta har kommunen avsatt en halv miljon kronor. Men det nuvarande förslaget skulle kosta 1,5 miljoner kronor att genomföra. Frågan är nu alltså hur man ska lösa kostnadskalkylen.

– Det kan innebära att vi genomför arbetet i flera steg, innan vi har hunnit att lösa finansieringen, till exempel att göra markarbetena först och sedan ta det som finns ovan mark. Vi har ju visserligen satsat på lekplatser i nästa års budget, men det gäller lekplatserna på skolgårdarna, säger Lars Glad.

Markanvisning

Kommunen vill vidare kunna använda markanvisning som styrmedel för nybyggnation. Samhällsbyggnadskontoret håller på och utarbetar riktlinjer för detta som ska klubbas i fullmäktige.

– Det handlar om att låta en entreprenör utföra jobbet på det sätt som man vill ha det. Det är inget som vi har använt oss av tidigare i Hjo. Till exempel skulle vi gärna vilja ha fler bostadsrätter, säger Lars.

I fullmäktige klubbades nyligen att kommunen ska köpa fastigheten Söder 6:1 för bostadsbyggnation med plats för ett 30-tal tomter. När det gäller tomter för industrier är utbudet dock skralt. Det finns i nuläget endast ett färre antal lediga.

– Det är inget nytt, men påtagligt. Vi måste utöka industriområdet norrut, mot 195:an. Det är ett arbete som pågår.

Artikeltaggar

HjoInfrastrukturLekplatserParkeringPolitikVägarbete

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.