Hoppa till huvudinnehållet

Årets julhysteri: ”Exploderat”

Publicerad:
Elon lyckades passera sitt försäljningsmål dagen innan julafton.
Elon lyckades passera sitt försäljningsmål dagen innan julafton. Foto: Tilda Kämmlein

Julhandeln har sett lite olika ut för butiksägarna i Hjo, men alla är de överens om en sak - det har inte varit sig likt. Samtidigt som pandemin ihärdigt hänger sig kvar ökar också näthandeln, som på sikt riskerar att konkurrera ut de mindre lokala butikerna.

Men det har inte enbart varit uppförsbacke för stadens butiksägare, som man hade kunnat tro. För en del har pandemin till och med gynnat försäljningen. En av de som började ana en liten uppgång redan runt förra julen är Pernilla Sällh som driver butiken ”Njuta”, där det säljs allt ifrån mustiga drycker till lyxiga små chokladpraliner.

Hos Pernilla på butiken Njuta har affärerna blomstrat, trots pandemin.
Hos Pernilla på butiken Njuta har affärerna blomstrat, trots pandemin. Foto: Tilda Kämmlein

– Vi har haft fullt upp här, säger Pernilla med ett stort leende och fortsätter:

– Att vi har klarat oss bra tror jag beror på att folk har haft mer tid under pandemin att unna sig något gott och man vill även skämma bort andra som står en nära, som man kanske inte har möjlighet att träffa i dessa tider.

Hos kläd- och inredningsbutiken ”Stila” kom julhandeln inte igång förrän ett par dagar innan jul, och man märker tydligt av den växande trenden att handla på nätet.

– Näthandeln har länge varit stor, men det känns som att den har exploderat under de senaste åren, säger Pernilla Drotz Melker som jobbat i butiken i över 10 år.

– Man får inte glömma bort att hålla bygden levande och handla lokalt, även om det är bekvämt att shoppa hemifrån soffan, tillägger butiksägaren Ingela Fritzson och fortsätter:

– Vi är oerhört tacksamma att det fortfarande finns de som väljer att handla på plats i butik, och vi hoppas och tror att de blir ännu fler när pandemin har lagt sig.

På butiken Stila är man mycket tacksamma över de kunder som väljer att handla lokalt.
På butiken Stila är man mycket tacksamma över de kunder som väljer att handla lokalt. Foto: Tilda Kämmlein

Elons nya ägare Camilla Johansson har fått uppleva julhandeln för första gången i år, och det gick ännu bättre än väntat:

– Vi lyckades passera vårt försäljningsmål dagen innan julafton, det var en riktigt fin julklapp, säger Camilla och fortsätter:

– Vi har fått mycket lovord från Hjoborna, och vi vill passa på att uppmuntra folk att stanna kvar och handla lokalt. Det är en förutsättning för att kunna bevara en levande bygd.

För Elon är det viktigt att erbjuda bra service, och göra det där lilla extra för kunden:

– På uppesittarkvällen levererade vi en frys, nöden har ingen lag!

Artikeltaggar

EkonomiHandelHjo

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.