Hoppa till huvudinnehållet

Hundskoj i experimenthuset

Publicerad:
Céline Tegnelund med hunden Celly, Josefine Linderström, Stina Levemark Malmqvist och Emelie Tegnelund med hunden Volga utanför experimenthuset.
Céline Tegnelund med hunden Celly, Josefine Linderström, Stina Levemark Malmqvist och Emelie Tegnelund med hunden Volga utanför experimenthuset. Foto: Tilda Kämmlein

Under torsdagen fanns möjlighet att anta roliga utmaningar inne i experimenthuset, anpassade för både två- och fyrbenta.

– Det ska vara roligt att ha hund, säger Stina Levemark Malmqvist som driver företaget ”Naturnära Hund”.

Intresset bland stadens hundägare var stort när hundpsykologen Stina Levemark Malmqvist och hundtränaren Josefine Linderström anordnade en aktivitetsbana med fokus på våra lurviga vänner inne i experimenthuset.

Céline Tegnelund och hennes fyrbenta kompis Celly löste kluriga utmaningar tillsammans under torsdagen.
Céline Tegnelund och hennes fyrbenta kompis Celly löste kluriga utmaningar tillsammans under torsdagen. Foto: Tilda Kämmlein

– Många hundar tycker att nyårsafton är jobbigt, då kan det underlätta om de har fått jobba ur sig och är trötta mentalt. Det var vår grundtanke när vi planerade det här, säger Josefine Linderström och passar samtidigt på att komma med ytterligare ett tips inför nästa nyårsfirande:

– Tycker din hund att det är jobbigt med smällare, så börja träna på det redan nu i januari. Det tar tid att jobba med rädslor, det är sällan en quick fix!

Josefine är certifierad hundtränare och driver företaget ”Djurpedagogen”. Hon är van vid att möta många olika sorters hundar, med varierande behov.

– Jag fick ta farväl av min amstaffkorsning som somnade in i somras. När jag tog över honom hade han blivit omhändertagen på grund av vanvård, och det tog lång tid innan jag vann hans tillit.

Att hundar ofta har ett komplext känsloliv vet Stina på Naturnära Hund, som är utbildad hundpsykolog.

– Jag tror att de flesta som har valt att jobba med hundar på det här sättet har någon form av tidigare erfarenhet av hundar med svårigheter. Det var min nuvarande hund som gjorde att jag fick upp ögonen och ville lära mig mer, förklarar hon.

I torsdagens aktivitet deltog alla möjliga sorters hundar, hussar och mattar.

– Vi har haft besök av allt ifrån en Tibetansk Mastiff till en Chihuahua, berättar Stina som är glad över det positiva gensvaret.

En av de som fick lösa kluriga utmaningar och äta många goda korvbitar som belöning för sin enastående arbetsinsats var livsnjutaren Roland, en två år gammal Basset Hound.

Vi brukar inte träna så mycket, bara lite hemma ibland. Men han är väldigt duktig på nosarbete, berättar Rolands ägare.

Roland gav inte upp i jakten på korvbitar.
Roland gav inte upp i jakten på korvbitar. Foto: Tilda Kämmlein

Även den strävhåriga taxen Noah gjorde sitt bästa för att förtjäna godis och beröm från matten Eveline Olsson.

– Han är otroligt envis, men alltid glad och vill hitta på saker. Igår hade han tråkigt och bestämde sig för att ta en promenad på stan alldeles på egen hand, berättar hon och fortsätter:

– Annars ägnar vi oss åt jakt, han är duktig både på eftersök och i gryt. Noah är en fantastisk kille, en gåva till mänskligheten!

Strävhåriga taxen Noah och matte Eveline Olsson jobbade ihop som ett riktigt team inne i experimenthuset.
Strävhåriga taxen Noah och matte Eveline Olsson jobbade ihop som ett riktigt team inne i experimenthuset. Foto: Tilda Kämmlein

Artikeltaggar

Djur och naturHjoHundsport

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.