Hoppa till huvudinnehållet

Ifrågasatt statistik om antalet covidpatienter

Publicerad:
Just nu ställs det många frågor om hur mycket man kan lita på statistiken över antalet inlagda patienter med covid-19.
Just nu ställs det många frågor om hur mycket man kan lita på statistiken över antalet inlagda patienter med covid-19. Foto: Helene Magnusson

Hur många av covidpatienter vårdas på grund av att det är sjuka i covid-19 och hur många bekräftat smittade, vårdas i första hand för andra anledningar?

Det är frågor som diskuterats på riksnivå de senaste dagarna. På Skaraborgs sjukhus förklarar ansvarig överläkare att det är en fråga som inte är lätt att besvara.

Den senaste rapporten från Skaraborgs sjukhus visar att det finns 37 patienter med covid-19 som är inneliggande på sjukhuset. Det vill säga skrivits in för att vårdas på sjukhuset.

Men vilka är de här 37 patienterna? Samtliga har så pass stora besvär att de behöver läggas in på sjukhuset. Men hur många vårdas på grund av att de har covid-19 och hur många vårdas i första hand för andra åkommor, men som också är smittade av covid-19?

Erik Backhaus, överläkare på infektion och samordnare för covidvården, förklarar i ett mejl att det inte är enkelt att svara på frågorna och förklarar varför:

”Det finns patienter som läggs in för annan sjukdom, och som testar positivt i screeningprovtagningen vid inläggning. Sedan blir det så att covid ibland gradvis tar över som slutenvårdsorsak. Illustrativt är ju att mediantiden från symtomdebut till intensivvård är 10,5 dagar för covid-19. Således finns patienter som har en annan sjukdom när de läggs in, men som är svårt sjuka i sin covid en vecka senare.”

Sjukhusdirektör Stellan Ahlström utgår dock ifrån ungefärliga siffror.

– Man kan nog säga att två tredjedelar är sjuka av covid och en tredjedel är sjuka med covid, säger han.

Under Folkhälsomyndighetens presskonferens under torsdagen berättade statsepidemiolog Anders Tegnell att det är först när patienterna registreras i patientregistret hos Socialstyrelsen som man kan säga orsaken till varför en patient varit inlagd. Efter två veckor kan man se den registreringen för en patient.

Enligt Anders Tegnell visade de senaste siffrorna att 80 procent av covidpatienterna i Sverige vårdades för covid, och 20 procent med covid.

Artikeltaggar

CoronavirusetVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.