Hoppa till huvudinnehållet

Många trafikolyckor i snökaoset – detta har hänt i natt

Publicerad:
ARKIVBILD.
ARKIVBILD. Foto: Johan Nilsson/TT

Onsdagskvällens och torsdagsnattens snöoväder ledde till flera halkolyckor och nedfallna träd i området. Utanför Hjo välte bland annat en lastbil med 35 ton sand.

Polisen har larmats till nästan tio olyckor under natten – det här har hänt medan du sov.

I samband med väderomslag vid 21-tiden på onsdagskvällen inträffade flera olyckor.

– Det blev snöstorm, och från plusgrader till halt, säger Andreas Olovsson som är stationsbefäl på polisen i Skövde.

Flera av olyckorna har haft ganska stor påverkan i trafiken. Från 21.30-tiden på onsdagskvällen fram till 01.30-tiden inträffade sex stycken trafikolyckor, varav två var välta lastbilar.

21.30 krockade en personbil och en buss i linjetrafik inne i centrala Skövde.

– Där är bilföraren misstänkt för att ej ha iakttagit väjningsplikt, säger Andreas Olovsson.

Föraren som var en kvinna i 60-års-åldern, fick ont i ansiktet men verkar inte ha ådragit sig allvarligare skador.

En stund senare inträffar ännu en bussolycka. 22.50 faller nämligen två träd på en buss i Stöpen utanför Skövde. Ombord fanns inga passagerare. Inga människor ska ha kommit till skada men bussen ska ha blivit illa åtgången.

22.15 välter en lastbil utanför Lyrestad och blockerar hela E20 norrgående under ganska lång tid.

– Ungefär vid midnatt hade bärgare fått undan släpet så att det gick att komma fram, så det fick stor påverkan på trafiken där, säger Andreas Olovsson.

Lastbil med 35 ton sand välte

Vid 23-tiden välter en lastbil med släp på länsväg 194 utanför Hjo och blockerar hela vägen.

– Det verkar bli en besvärlig bärgning. Lastbilen var lastad med 35 ton sand som måste lastas av innan det går att bärga den, säger Andreas Olovsson.

Vid 01.30-tiden hade polisen två bilar ute för att dirigera om trafiken.

– Det kommer att vara avstängt fram till och med morgonen, men det är svårt att bedöma hur lång tid det kommer att ta mer exakt än så, säger Andreas Olovsson.

En slamsugmaskin har under natten arbetat med att få bort sanden.

Senare på morgonen kom beskedet att vägen tidigast kan öppna vid 06-tiden, fram till dess omdirigerar Trafikverket trafiken på plats.

Trafikolycka

Vid 01-tiden ska en personbil ha kört in i ett träd som fallit över vägen utanför Töreboda.

– Det är glashalt på platsen och vi är på väg dit nu, berättar räddningstjänsten.

Föraren, en man i 20-årsåldern, klagade på smärtor i nacke och rygg men behövde inte åka med ambulansen. Polisen har inga misstankar om brott.

Hinder på väg

Strax innan 05.00 på torsdagsmorgonen får SOS ett larm om ett träd som fallit ned på väg 2573 mellan Mellby och Djäknebacken i Glastorp i Lidköpings kommun. Vid 06.00 påverkades inte längre trafiken av händelsen.

"Det har varit väderberoende”

Ulf Seglert, inre befäl på Räddningstjänsten östra Skaraborg, berättar på torsdagsmorgonen att vädret orsakat flera utryckningar.

– Vi har varit runt lite överallt i Skaraborg. Det har varit nedfallna träd, lastbilar som vält och trafikolyckor. I stort sett allt har varit väderberoende olyckor.

Vid 06 på torsdagsmorgonen har det värsta lugnat ned sig. Olyckan på länsväg 194 utanför Hjo påverkas fortfarande av trafiken.

– Bekymret är att lastbilen behöver tömmas på 35 ton sand innan den kan bärgas. Trafikverket är fortfarande där och dirigerar om trafiken, berättar Andreas Olovsson på Skövdepolisen under morgonen.

Trafikverket bedömer just nu att händelsen kommer påverka trafiken fram till klockan 10.00.

Olyckan framme igen

Strax innan sju inträffade ytterligare två trafikolyckor i Skaraborg – den här gången i Falköping och Mariestad. Ambulans och räddningstjänst larmades till väg 46 för en singelolycka.

En person är inblandad i olyckan, som klagar på rygg- och nacksmärtor.

– Bilen står vid sidan av vägen, så vi har inte spärrat av vägen. Ambulans och polis är på väg, berättar inre befäl på Räddningstjänsten Mellersta Skaraborg.

I Lyrestad har en singelolycka inträffat på E20. En bil står parkerad längs vägen med varningsblinkers på.

– Det är en personbil som har kört in i ett vajerräcke. Inga personskador, berättar Anders Olsson, inre befäl på Räddningstjänsten östra Skaraborg.

Polisen varnar för halt väglag.

Strömlöst i enstaka hushåll

Det är inte bara ute på vägarna som vädret orsakat problem. I Karlsborg, Mariestad och Töreboda har ett hundratal kunder till Ellevio varit strömlösa under natten.

På torsdagsmorgonen var fortfarande drygt 200 boenden utan el, på eftermiddagen hade elen kommit tillbaka till de flesta. På torsdagskvällen var cirka 20 boenden utan el.

Artikeltaggar

Andreas OlovssonBrott & blåljusHjoLidköpingMariestadPolisenRäddningstjänstenSkaraborgSkövdeTrafikverketTransportUlf Seglert

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.