Stormen Malik på väg över Skaraborg – SMHI har utfärdat vädervarning

Väder
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Det kan bli besvärligt väder i Skaraborg på lördagen och söndagen. SMHI har utfärdat en vädervarning om kraftiga vindar över området. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson / TT
Nu är det dags att surra fast utemöbler och andra lösa föremål. I helgen väntas blåsigt väder med stormbyar över Skaraborg och stora delar av södra Sverige.

SMHI har utfärdat en gul vädervarning om kraftiga vindar som gäller Västra Götaland, Blekinge, Skåne, Kronobergs och Hallands län. Varningen gäller lördagen 29 januari 16.00 till söndagen 30 januari 12.00.

Enligt SMHI kan det på lördag bli mellan 23 till 27 meter i sekunden på lördagskvällen över Skaraborg. Under söndagen väntas blåsten avta i vårt område.

I Danmark har ovädret döpts till Malik och den väntas slå ännu hårdare mot Skåne och Västkusten.

Utöver blåsten väntas ihållande regn i Götaland under lördagen.

– Det är inga våldsamma regnmängder, men däremot är det kanske taskigt för ansiktet. Det kommer att blåsa rejält och man får de här nålarna i ansiktet, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog vid SMHI, till TT.

Tågtrafik ställs in

Ovädret kan innebära begränsad framkomlighet på vägar på grund av nedfallna träd, risk för förseningar i kollektivtrafiken, risk för elavbrott samt vissa skador på skog. Ett råd från SMHI är att surra fast eller ta in utemöbler så de inte blåser iväg.

SMHI varnar även för kuling över Vänern från lördag eftermiddag till söndag eftermiddag. Det kan bli västliga vindar med mellan 15 till 19 meter i sekunden.

På lördagsmorgonen kom även beskedet att all tågtrafik på Kinnekullebanan stängs av under helgen.

Risk för strömavbrott

Elbolaget Ellevio, som har cirka 135 000 kunder i Skaraborg och Värmland har beredskap inför den kraftiga blåsten. Bolagets bedömning är att kunder i området kan påverkas och drabbas av strömavbrott från lördag kväll fram till söndag förmiddag. Enligt Ellevios prognos ser det dock ut som att Halland och söderut påverkas mest.

Ellevio har även tredubblat antalet tekniker och montörer i beredskap för att kunna åtgärda eventuella fel. Men personalens säkerhet kommer i första hand.

– Inga montörer skickas ut under pågående storm, det är för riskfyllt. Så länge det blåser kraftigt fokuserar vi på att via driftcentralen göra omkopplingar i elnätet för att leda strömmen andra vägar i den mån det går. Så snart vinden mojnat och det är tillräckligt ljust börjar vi hantera fel, säger Anders Ekberg, driftchef på Ellevio, i ett pressmeddelande.

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.