Hoppa till huvudinnehållet

Ett halvår senare: Fortfarande inga besked om fritidsgården

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se
Fritidsgården Stationen genomgår en omorganisation sedan i somras. Men vad som ska hända är fortfarande inte känt, trots att ett halvår passerat.
Fritidsgården Stationen genomgår en omorganisation sedan i somras. Men vad som ska hända är fortfarande inte känt, trots att ett halvår passerat. Foto: Marita Sjöquist

I somras ryktades om att fritidsgården skulle läggas ned. Ryktet tillbakavisades bestämt av Hjo kommun, men en omorganisation pågick.

Trots att ett halvår passerat kan Hjo kommun fortfarande inte lämna besked.

– Det är för tidigt, säger Christer Svensson, chef för kultur, fritid och turism.

Ett informationsmöte hölls för personalen på fritidsgården Stationen i augusti. Där presenterades en utredning, en tänkt organisationsförändring där den fysiska fritidsgården skulle bort och ersättas av en mobil verksamhet, enligt en välinformerad källa till tidningen.

Nedläggningsryktet diskuterades i sociala medier - men kommunstyrelsens ordförande Catrin Hulmarker (M) tillbakavisade ryktet bestämt. ”Fritidsgården ska inte läggas ned. Det har aldrig varit aktuellt. Tvärtom. Ambitionen är framöver att förbättra och förmera”, skrev hon på sociala medier.

Ville inte uttala sig

Christer Svensson, chef för kultur, fritid och turism vid Hjo kommun, ville inte uttala sig om nedläggningsryktet i tidningen i somras.

Hjo kommun lade i stället ut information på sin hemsida och i sociala medier där ryktet dementerades. I organisationsförändringen skulle utbudet av aktiviteter och eventuellt byte av lokal ses över. "Se över om hela verksamheten behöver utgå från en och samma plats” som kommunen skrev på hemsidan.

Christer Svensson, chef för kultur, fritid och turism vid Hjo kommun.
Christer Svensson, chef för kultur, fritid och turism vid Hjo kommun. Foto: Marita Sjöquist

Grundar sig i enkät

När tidningen kontaktar Christer Svensson vill han fortfarande inte kommentera omorganisationen. Han anser ryktet om nedläggningen dementerades tillräckligt i somras via kommunens kanaler.

Hur går omorganisationen?

– Det känns fel att kommunicera ut något. Omorganisationen är inte färdig. Det jag kan säga är att det kommer bli bättre förutsättningar för barn och unga i Hjo framöver, säger Christer Svensson.

Det har gått sex månader – varför tar det tid?

– Det är en viktig verksamhet, det är viktigt för mig att personalen och facket får vara delaktig. Det är viktigare att göra det rätt än snabbt, som jag brukar säga.

Vad är orsaken till omorganisationen?

– Den grundar sig i en enkät som gjordes hösten 2020. Svaren i enkäten visade att fritidsgården hade förbättringspotential. Vi når inte så många unga som vi vill. Vi kan ge våra barn och unga bättre förutsättningar än vad vi gör i dag.

Innebär omorganisationen sämre förutsättningar för personalen?

– Det kan jag inte bedöma. Verksamhetens syfte är att göra det bättre för barn och unga. Kommunen hanterar allt enligt arbetsmiljöreglerna.

Kommer någon sägas upp?

– Nej, ingen. Det är heller ingen besparing i pengar, vi kommer använda samma budget som tidigare. Vi har aldrig haft ambitionen att spara eller skära ned, det är vad som blev fel i ryktesspridningen. Vi vill tvärtom utveckla och satsa på en bättre verksamhet för vår viktiga målgrupp.

Så vad är det som ska förändras?

– Det är det jag vill vänta med, det är för tidigt att säga det.

Hur lång tid ska det ta?

– Vi ska återrapportera till politiken i maj. Senast i maj kommer vi kommunicera ut det, men vi bör vara färdiga före dess, säger Christer Svensson.

Svar dröjde 170 dagar?

I samband med ryktesspridningen ställdes två frågor om fritidsgården via Hjo kommuns klagomålssystem synpunkten. Där önskade invånare klarhet i vad som ska hända och ställde därför frågor till Christer Svensson, i slutet av augusti. Om man besöker synpunkten på kommunens hemsida står det att ärendet avslutades den 9 februari. Enligt kommunens policy ska frågor besvaras inom tio dagar, i det här fallet ser det ut att ha dröjt 170 dagar.

Christer Svensson dementerar dock tidsfördröjningen – han säger att han svarade på frågorna inom tio dagar.

– Ja. Båda frågorna besvarades inom tio dagar. Jag har själv sett att ärendena på synpunkten inte avslutades förrän den 9 februari i år. Jag vet inte orsaken till det, troligen är det ett tekniskt fel bakom, säger Christer Svensson.

Läs vidare:

Facket ger svaren Hjo kommun inte kan ge: ”Personal kan få omplaceras”178 klagomål kom in förra året – det hände med dem

Artikeltaggar

Christer SvenssonFritidsgårdarHjoHjo kommun (org)KommunalKommunpolitikPolitikSamhälleSkola och utbildning

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.