Hoppa till huvudinnehållet

Lars är Glad över upphöjd överfart

Publicerad:
Hastigheten förbi Estrid Ericsonskolan på Lundbyvägen och även Hallonstigen är sänkt till 30 kilometer i timman.
Hastigheten förbi Estrid Ericsonskolan på Lundbyvägen och även Hallonstigen är sänkt till 30 kilometer i timman. Foto: Lars-Ola Carlén

Sänkt hastighet och höjd säkerhet för gångare och cyklister, men ändå enkelt för såväl bilister som snöröjare att ta sig fram. Tekniska utskottet ordförande Lars Glad (M) är nöjd med den nya, upphöjda överfarten på Falköpingsvägen vid Sigghusberg.

– En utmärkt lösning där modellen kan användas i fortsättningen vid andra korsningar, säger Lars Glad.

Att sätta upp farthinder har blivit allt vanligare på gator i tätorter och till och med vägar på landsbygden, som chikanerna på Korsbergavägen, för att sänka trafikanternas hastighet och minska risken för olyckor där många fotgängare och cyklister passerar över bilvägen.

Det finns olika former av fartdämpande åtgärder och många av dem diskuterades i samband med att den nya skolan på Lundby, Estrid Ericsonskolan, skulle tas i bruk på nyåret. En passage som åtgärdats är den mellan Sigghusbergs äldreboende och gång- och cykelbanan utmed Falköpingsvägen.

– Det fanns olika förslag och den slutliga lösningen blev riktigt bra, konstaterar Lars Glad.

Inget busshinder

Att sätta refuger och anlägga så kallade busshinder i form av en gjuten klump i mitten av körbanan var ett av förslagen som skrotades.

Det förhöjda korset på Falköpingsvägen i höjd med infarten till Sigghusberg faller tekniska utskottets ordförande Lars Glad på läppen.
Det förhöjda korset på Falköpingsvägen i höjd med infarten till Sigghusberg faller tekniska utskottets ordförande Lars Glad på läppen. Foto: Lars-Ola Carlén

– Det underlättar för bussar, men är ett elände för vanliga bilister och inte minst snöröjare. Hindren ska sänka hastigheten men samtidigt vara enkelt att ta sig förbi och underhålla.

En annan åtgärd som genomförts är att sänka hastigheten på Lundbyvägen förbi skolan och hela Hallonstigen. Hastigheten är nu sänkt till 30 kilometer i timman på sträckan från Falköpingsvägen, förbi Folkhögskolan och inne i bostadsområdet på Hallonstigen.

Hastigheten på Falköpingsvägen förbi skolan är dock den samma som tidigare.

Artikeltaggar

Estrid EricsonskolanHallonstigenLars GladSigghusbergTrafikTransport

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.