Hoppa till huvudinnehållet

Maria kör sitt första Vasalopp

Publicerad:
Maria Börjel ser fram emot sitt första Vasalopp med start på söndag morgon.
Maria Börjel ser fram emot sitt första Vasalopp med start på söndag morgon. Foto: Privat

Maria Börjel kör nu på söndag sitt första Vasalopp och ser fram emot utmaningen.

– En häftig känsla! Det ska bli en upplevelse att stå där på startlinjen tillsammans med 15 000 andra skidåkare, säger hon förväntansfullt.

Hjobon Maria Börjel är knappast någon nybörjare i skidsammanhang. Hon är uppvuxen i Hjulsjö, en liten ort strax utanför Hällefors i Västmanland, och i tidig ålder var det skidåkning som gällde i hemmaklubben. Elitsatsningen fortsatte sedan på skidgymnasiet i Torsby med riksintag där flera kända storåkare har gått som bland annat Gunde Svan, Mathias Fredriksson och Stina Nilsson.

Sedan blev det studier i Göteborg och därefter flytt till Hjo, vilket bidrog till att satsningen på skidåkning blev allt mer avlägsen. De senaste åren har hon ägnat mer tid för familjen och att spela fotboll i Norra Fågelås damlag.

– Fast nu har jag pausat fotbollen för att inte riskera att skada mig inför Vasaloppet.

Tillfället dök upp

Som gammal tävlingsåkare har Maria länge varit sugen på att köra de nio milen i Vasaloppet och helt plötsligt dök tillfället upp .

– Min kompis Åsa och jag kom överens om att vi skulle anmäla oss till detta år. Vi hängde i princip på låset när platserna skulle släppas och lyckades få var sitt startnummer. Det kändes helt otroligt.

Startplatserna är eftertraktade och brukar ta slut efter bara några minuter.

En sporre

Inför söndagens utmaning från Sälen till Mora har Maria tränat 40 mil på snö och utöver det rullskidor och styrketräning. Hon tycker att det är inspirerande och en stor sporre att få träna och åka ihop med en kompis.

– Det är jätteroligt, vilket ökar motivationen och träna lite extra. Vi peppar varandra hela tiden.

Som gammal elitåkare har hon mycket plus med sig i bagaget, men hon bävar lite för den långa sträckan.

– När jag var som mest aktiv åkte vi ju fem kilometer upp till en mil, men nu blir det betydligt längre. Jag har stor respekt för loppet och att åka skidor så länge som i sex till sju timmar.

Nyligen deltog hon i ett seedningslopp i Ulricehamn på 42 km, vilket innebar att hon förbättrade sin startposition i Vasaloppet. På söndag startar först eliten och därefter nio startled.

– Jag har hamnat i nummer fem.

När startskottet går gäller det att ha is i magen och att även se upp för eventuella faror längre fram i loppet.

– I första uppförsbacken blir det kö och då är det bara att ta det lugnt. Sedan finns det ett par nedförsbackar där man får se upp och hålla sig på avstånd från andra.

Träning och uppladdning har varit det minsta bekymret, men däremot har flera praktiska detaljer gett huvudbry.

– Jag har köpt ett färdigt koncept med boende, transport och vallning. Det känns tryggt.

Vad återstår nu i förberedelserna?

– Att hålla sig frisk, avslutar Maria.

Artikeltaggar

HjoLängdskidåkningSportVasaloppet

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.