Hoppa till huvudinnehållet

Hjo Rotaryklubb stöttar Ukraina

Publicerad:
Rotary i Polen tar ett stort ansvar för att hjälpa flyktingarna vidare till destination i Europa. Övriga Rotaryklubbar över hela världen stöttar, precis som Hjo.
Rotary i Polen tar ett stort ansvar för att hjälpa flyktingarna vidare till destination i Europa. Övriga Rotaryklubbar över hela världen stöttar, precis som Hjo. Foto: Privat

Hjo Rotaryklubb stödjer krigets offer i Ukraina. Samma dag som Ryssland invaderade Ukraina skickades 100 000 kronor från Rotary i Sverige och nu samlas mer pengar in till krigets offer.

Den lokala klubben känner inledningsvis till två familjer som ska få skydd, omtanke och ett tryggare liv i Hjo.

Ryska trupper gick över gränsen till Ukraina och inledde ett krig i Europa tidigt på torsdagsmorgonen den 24 februari. Redan på eftermiddagen samma dag skickades ett upprop till Rotaryklubbar över hela Sverige. Omgående skulle flera olika insatser inledas.

Hjo Rotaryklubb utgör inget undantag, säger Erik Lundquist, som är ledamot i klubbens freds- och utvecklingskommité inom Skaraborg och Jönköpings län.

– Rotary är en av världens största fredsorganisationer och vi har ett stort ansvar att använda just vårt nätverk för att bidra till fred. Vi i Hjo utgör i det här sammanhanget inte något undantag. Vi medverkar emellanåt i riktigt stora sammanhang, säger Erik Lundquist.

Blixtar och dunder

Endast några dagar efter att Ryssland förklarade krig samlades Rotaryledare från olika orter vid ett gemensamt digitalt möte via Zoom.

– Vi var tolv ledare från norr till söder i Sverige samt tre ledare från de ukrainska städerna Lviv och Kiev och Lettlands huvudstad Riga. Att i direktsändning höra mullret och se ljusblixtar över kvällshimlen samtidigt som planeringsmötet pågick var helt overkligt, säger han.

Lundquist tillsammans med rotaryledarna kunde meddela deras vänner i Ukraina att de omgående hade skänkt 100 000 kronor ur projektfonden.

– Väsentligt mer pengar ska samlas in och skickas vidare till deras stöd. Vi hann också komma överens om att säkraste sättet för familjer att fly kriget är att först ta sig till Polen, och sedan få hjälp vidare därifrån.

Cirka 100 000 personer flyr från Ukraina via Polen varje dygn och det fortsätter så dag efter dag. Enligt Lundquist har UNHCR, alltså FN:s flyktingorganisation, en preliminär prognos på antalet familjer, kvinnor och barn, under flykt.

– Vi å vår sida har räknat fram ett motsvarande antal för oss att ansvara för.

I Hjo känner klubben åtminstone till två familjer som ska få skydd, omtanke och ett tryggare liv här.

– För hur länge? Det blir nästa fråga. Att Hjo kommun ikläder sig samhällets huvudansvar och vi medborgare engagerar oss den frivilliga vägen är att göra skillnad för människorna i Ukraina och dess anhöriga på flykt, säger Erik Lundquist.

Artikeltaggar

HjoRotarySamhälleUkrainaUkrainakrigetVälgörenhet

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.