Hoppa till huvudinnehållet

Ger ut debutbok med stark koppling till Hjo

Publicerad:
35-åriga Sophia Larsson bor numera i Varberg, men i dagarna ger hon ut sin debutbok med stark koppling till Hjo.
35-åriga Sophia Larsson bor numera i Varberg, men i dagarna ger hon ut sin debutbok med stark koppling till Hjo. Foto: Privat

Sophia Larsson ger i dagarna ut sin debutbok "Allt handlar om mamma" med stark koppling till Hjo.

– Det här känns så klart jättespännande, säger hon förväntansfullt.

Sophia Larsson växte upp och gick i skolan i Hjo. Första åren var på Hammarnskolan och sedan högstadietiden på Guldkroksskolan.

– Hela min barndom präglas av Hjo och när jag tänker tillbaka på min uppväxt var den trygg och härlig, säger Sophia och tillägger att hon kontinuerligt brukar stråla samman med sitt gamla tjejgäng i Hjo sommartid.

Numera bor hon i Varberg med sambo och två barn och arbetar som marknadskommunikatör.

Hamnade i byrålådan

Sophia Larsson hade egentliga inga författarplaner, men plötslig en dag för tre år sedan fick hon en ingivelse och kom på andra tankar. Hon satte sig ner direkt och skrev intensivt i två månader.

– Sedan stoppade jag ned allt som jag skrivit i en byrålåda. Där fick det ligga i ett helt år innan jag tog upp och tittade på allt igen.

Hon anlitade professionell hjälp för utvärdering av manuset, vilket ledde till vissa justeringar och ändringar av upplägget.

– Det var väldigt nyttigt för mig. Jag har ju alltid läst mycket böcker, men har i princip aldrig skrivit förut. Helt plötsligt var det en helt ny värld som öppnade sig för mig.

Utspelar sig i Hjo

Nu på måndag, 21 mars, släpps hennes debutbok "Allt handlar om mamma". Det är en kapitelbok på 200 sidor för barn mellan nio till tolv år. Boken utspelar sig i Hjo eller som det benämns i boken "Den lilla staden vid den stora sjön".

– De som bor i Hjo kommer känna igen många av platserna i boken.

NPF och relationer

Boken skildrar om hur det är att som barn i tolvårsåldern leva med en förälder med diagnos NPF, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, men också relationer till vänner och andra vuxna, kärlek och skolmiljö.

Hon pratar av egen erfarenhet med att växa upp med en NPF-förälder och tar upp egna upplevelser.

– Jag reagerade inte så mycket på min uppväxt när jag var yngre utan det var först när jag fick egna barn. I samband med detta letade jag efter böcker med detta tema, men hittade inget. Mycket fokus läggs på barn med NPF, men varför inte ta upp frågan ur ett annat perspektiv?

Hon vill att boken ska ge stöd och att barn i liknande situation som huvudpersonen i boken inte ska känna sig ensamma.

– Jag tror att min bok hade hjälpt mig att förstå mer när jag var liten.

På gång med uppföljare

Sophia Larsson har fått blodad tand när det handlar om författarskap. 35-åringen har gått ned i arbetstid och en dag i veckan ägnar hon sig helt och hållet åt att skriva.

– Jag har redan påbörjat och är nästan klar med uppföljaren. Andra boken innehåller samma karaktärer som i första boken, de har blivit som mina vänner.

Hur går tankarna inför boksläppet?

– Fantastiskt! Jag känner mig redo att ge ut den, avslutar hon bestämt.

Kapitelboken "Allt handlar om mamma" släpps den 21 mars.
Kapitelboken "Allt handlar om mamma" släpps den 21 mars. Foto: Privat

Artikeltaggar

HjoLitteratur

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.