Hoppa till huvudinnehållet

Hjo Tidnings ägare överlämnar en miljon till Röda korset

Publicerad:
Reporter Peder Kaldal
Peder Kaldal
peder.kaldal@nwt.se
”Helt fantastiskt, nästan obegripligt”, säger Per-Olof Wikström, ordförande för Röda korset i Karlstad, om engagemanget. Han tog emot miljonchecken tillsammans med Alice Serane. Överlämnade gjorde Victoria Svanberg och Staffan Ander från NWT.
”Helt fantastiskt, nästan obegripligt”, säger Per-Olof Wikström, ordförande för Röda korset i Karlstad, om engagemanget. Han tog emot miljonchecken tillsammans med Alice Serane. Överlämnade gjorde Victoria Svanberg och Staffan Ander från NWT. Foto: Helena Karlsson

1 000 000 kronor.

Det var summan på den check som Hjo Tidnings ägare, NWT Media, nu överlämnat till Röda korset.

Pengar som går till behövande efter kriget i Ukraina.

– Man blir lätt rörd över allt engagemang, säger Staffan Ander, chefredaktör för Nya Wermlands-Tidningen, NWT.

Pengarna är en del av den insamling som NWT Media startade i början av mars. NWT-koncernens samtliga titlar i Värmland, Dalsland och Skaraborg deltog och sammanlagt samlade man 1 135 090 kronor tillsammans med sina läsare.

Detta på runt en vecka.

Detta toppades alltså med en miljon från NWT Media. Hela insamlingsarrangemanget har således inbringat totalt drygt 2,1 miljoner kronor.

De insamlade pengarna från läsare har gått direkt till Röda korset.

– Vad lätt det var att få folk engagerade, säger Staffan Ander, NWT:s chefredaktör, när han överlämnar checken tillsammans med Victoria Svanberg, vice ordförande för NWT Gruppen.

Hur känns det att få kunna överlämna den här checken?

– Det känns helt fantastiskt! Det är imponerande att så många slutit upp och visat engagemang. Vi hade inte vågat hoppas att det skulle gå så snabbt, säger Victoria Svanberg om målet att nå en miljon insamlade kronor, vilket NWT nu alltså dubblat.

– Man blir lätt rörd över allt engagemang, fyller Staffan Ander i.

Per-Olof Wikström, ordförande för Röda korset Karlstad, är även han rörd av det stora engagemanget svenska folket visat för de drabbade i Ukraina.

– Det är ett sånt tryck. Många hör av sig och vill skänka kläder som de vill ska köras ner, men det är inte praktiskt möjligt, säger han.

Hur kommer då de här pengarna att hjälpa?

– Det kommer gå till matpaket, vatten, medicin, hygienartiklar och filtar. Det är vad de behöver och de kommer behövs hjälp under lång tid, säger Per-Olof Wikström.

– Ibland delar Röda korset också ut kontanter som går till att köpa tågbiljetter till exempel, säger Alice Serane, butiksledare på Röda korsets butik i Karlstad.

Så mycket samlandes in

Dalsland: 140 636 kronor

Skaraborg: 252 297 kronor

Värmland: 735 407 kronor

Dessutom har det kommit in 6 750 kronor som saknar något av ovanstående prefix.

Totalt: 1 135 090 kronor

Artikeltaggar

DalslandHjo TidningInsamlingarNWTNWT Media ABRöda korsetSamhälleSkaraborgStaffan AnderUkrainakrigetVictoria SvanbergVärmlands län

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.