Hoppa till huvudinnehållet

4 213 Hjobor kan få skatteåterbäringen i början av april – så gör du

Publicerad:

4 213 Hjobor kan få skatteåterbäringen före påsk om deklarationen lämnas in digitalt före månadsskiftet. De som inte kan deklarera digitalt hänvisas till telefon eller postlåda. Några specifika avdrag för dyra elräkningar och dyrt drivmedel är inte att vänta.

793 Hjobor deklarerade digitalt under första dygnet den 15 mars. Skatteverket råder alla som har möjlighet att deklarera digitalt

– Alla som har en e-legitimation kan godkänna och skicka in sin deklaration nu direkt. Det går att godkänna deklarationen med telefon eller dator, genom att sms:a, ringa eller deklarera i e-tjänsten eller Skatteverkets app, säger Dajana Nyström, skattehandläggare vid Skatteverket.

Hjo deklarerar

7 469 personer och 1 412 företag i Hjo ska deklarera inkomståret 2021.

Av dem har 4 213 personer pengar att få tillbaka, och kan godkänna deklarationen direkt om inga justeringar ska göras. 611 personer av de som ska deklarera i Hjo har inte anmält sitt bankkonto till Skatteverket.

793 Hjobor lämnade in sin deklaration första dagen, den 15 mars. 537 personer ska deklarera värdepapper och 170 ska deklarera försäljning av bostad.

Källa: Skatteverket

Om inga ändringar eller tillägg görs och deklarationen skickas in senast den 30 mars kommer skatteåterbäringen betalas ut mellan den 5 och 8 april.

– Under förutsättning att du anmält ditt bankkonto till Skatteverket. Bankkonto måste man anmäla senast 28 mars för att få sina pengar utbetalda i april, fortsätter Dajana Nyström.

Många alternativ

Om du inte har en digital brevlåda men e-legitimation kan du logga in på Skatteverkets hemsida för att få tillgång till blanketten innan den kommer i den fysiska brevlådan.

De som inte kan eller har möjlighet att deklarera digitalt överhuvudtaget hänvisas till pappersversionen, som skickas ut till alla i omgångar fram till 15 april.

– Det finns koder på alla blanketter, du kan ringa in deklaration via ett automatiskt talsvar. Alternativet är att posta blanketten. Tänk på att vara ute i god tid om du ska posta pappersdeklaration, den ska vara inkommen till Skatteverket senast den 2 maj, fortsätter Dajana Nyström.

De gamla deklarationslådorna har mer eller mindre tagits bort. I Skövde finns dock en sådan låda kvar.

– Den lådan finns tillgänglig hos statens servicecenter, men endast under deras öppettider.

Några stora förändringar i själva deklarationen är det inte år. En kompensation för ökade arbetskostnader till följd av pandemin har dock införts.

– Alla personer som tjänade minst 60 000 kronor upp till 500 000 kronor under förra året kompenseras per automatik både 2021 och 2022, du behöver alltså inte ansöka om att få den, säger Dajana Nyström.

Några avdrag för höga elpriser, dyra drivmedelspriser eller andra avdrag kopplade till pandemin finns inte.

Totalt ska 8,2 miljoner personer i Sverige deklarera i år. Deklarationen ska ha inkommit till Skatteverket senast 2 maj.

Artikeltaggar

DeklarationEkonomiHjoPrivatekonomiSkatteverket

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.