Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Att vår lilla kommun skulle vara ointressant är en myt

Publicerad:
Förre stadsarkitekten PG Ylander sågar förslaget om en gemensam stadsarkitekt för HjoTiBorg.
Förre stadsarkitekten PG Ylander sågar förslaget om en gemensam stadsarkitekt för HjoTiBorg. Foto: Lars-Ola Carlén

Svar till insändare Hjovän

Det är trevligt att du engagerar dig i frågan om stadsarkitekt i Hjo! För övrigt är väl det inte någon så kontroversiell fråga att du behöver vara anonym?

En stadsarkitekt för tre kommuner låter i den oinvigdes öron naturligtvis bestickande. Men tänker man ett steg längre, vilket du ”med viss erfarenhet av kommunal verksamhet” borde gjort, får en sådan stadsarkitekt vara föredragande i tre byggnadsnämnder minst en gång per månad, tre kommunstyrelser i samma omfattning, samverka med tre kommuners tekniska kontor, parkförvaltningar m.fl. Till detta kommer att jag av egen erfarenhet vet att arbetskulturen och arbetsredskapen, trots vår fysiska närhet, varierar kraftigt mellan dessa tre kommuner.

Att rekrytera en stadsarkitekt, som är intresserad av sitt yrke, för att sitta av sammanträden och samråd under en stor del av sin arbetstid blir nog svårare än att rekrytera någon till Hjo.

Du skriver att Hjo inte fyller en stimulerande heltid för en stadsarkitekt. Eftersom jag, till skillnad från dig som bara har viss erfarenhet av kommunal verksamhet, verkligen har mer än 30 års erfarenhet av att jobba som stadsarkitekt kan jag berätta. Det är ett otroligt stimulerande, utmanande och lärorikt att ha förmånen att arbeta i den lilla kommunen – nära fastighetsägare, hantverkare, medborgare och politiker. Förvisso ett utsatt jobb, mestadels roligt och inte minst av stor betydelse för stadens och kommunens utveckling och framtid.

Att vår lilla kommun skulle vara ointressant som arbetsplats är också en myt. Vi är höggradigt intressanta i vår omvärld. Rekryteringssvårigheter hänger ihop med det som gäller alla yrken i små kommuner, det är fler än en som skall få ett jobb.

Att intresset för Hjo är stort bekräftas av att jag så sent som i höstas, 14 år efter det jag slutat som stadsarkitekt, var inbjuden att hålla föredrag om Hjo vid en stor nordisk trästadskonferens i Danmark. Under mina yrkesverksamma år tog jag emot över hundra studiebesök från kommuner och företag, höll otaliga föredrag om Hjo inom Sverige, de nordiska länderna och Baltikum. Så nog har det varit roliga, intressanta och utvecklande år. Dessutom vet jag att jag i min stadsarkitektroll i hög grad bidragit till att utveckla Hjo till en attraktiv boende- och besöksplats.

Till sist! En ”tidigare ande svävande i huset med synpunkter och angränsande uppgifter” (vad det nu kan vara?) behöver du inte bekymra dig om! Det finns betydligt större anledning för både dig och mig att bekymra oss över de verkliga ”andar” IRL som svävar omkring inne i huset idag!

Med vänliga hälsningar

PG Ylander

Artikeltaggar

ÅsikterHjoSamhälle

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.