Hoppa till huvudinnehållet

Dos 4 erbjuds alla 65-plussare: ”Finns gott om vaccin”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Alla invånare i Västra Götaland som är 65 år och äldre erbjuds nu att ta en fjärde dos vaccin mot covid-19.
Alla invånare i Västra Götaland som är 65 år och äldre erbjuds nu att ta en fjärde dos vaccin mot covid-19. Foto: Jessica Gow

Nu erbjuds alla personer i Västra Götaland som är 65 år och äldre en fjärde dos vaccin mot covid-19.

Det meddelar Västra Götalandsregionen på måndagsmorgonen.

Sedan tidigare erbjuds en fjärde dos till personer på särskilt boende (SÄBO), personer med hemtjänst eller hemsjukvård och alla som är 80 år eller äldre.

– Vi kan börja vaccinera dem som är 65 år och äldre omgående. Vaccinatörerna är beredda och det finns gott om vaccin, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu alla över 65 år att ta en fjärde dos vaccin mot covid-19. Det ska ha gått fyra månader sedan den tredje dosen togs.

I Västra Götaland finns det fortsatt gott om vaccintider, såväl bokningsbara som på drop-in. Alla vaccinatörer kan hittas via regionens samlingssida.

Vill se fler dos fyra

Samtidigt som Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla över 65 år tar en fjärde dos fortsätter vaccinationsarbetet med bland annat dos 4 till de allra äldsta och dos 3 till alla över 18 år. Andelen personer som är 80 år eller äldre och som tagit en fjärde dos ligger på 44,3 procent, jämfört med 90,7 procent för dos 3 i samma åldersgrupp.

– Vi vill nå en högre täckning i de äldre grupperna eftersom vaccin är det bästa skyddet mot allvarlig sjukdom. De som är över 80 år och som ännu inte fått den fjärde dosen kommer att kontaktas av sin vårdcentral, säger Kristine Rygge.

När det gäller dos 3-täckningen för alla över 18 år så ligger den på 58,4 procent, jämfört med 85,7 procent för dos 2.

– Det är viktigt att ta sin tredje dos, pandemin är ännu inte över. Det är enkelt att boka in sig på en ledig tid, säger Kristine Rygge.

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenKristine RyggeVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.