Hoppa till huvudinnehållet

Utsedd till årets bok

Publicerad:

Frideneboken har blivit utvald till Årets Västgötabok 2020 av Föreningen för Västgötalitteratur.

Frideneboken trycktes i 500 exemplar och sålde slut på rekordtid. Mottagandet av boken blev över förväntan, och nu uppmärksammas Frideneboken med ett prestigefyllt diplom som Årets Västgötabok.

Utser varje år

Föreningen Västgötalitteratur tilldelar varje år sedan 1980 ett diplom för Årets Västgötabok. ”Den vinnande boken, som utses av en särskild kommitté, skall ha en tilltalande typografi och vara väl disponerad” skriver föreningen på sin hemsida.

I år fyller föreningen 60 år, och efter uppehåll på grund av pandemin delades två års diplom ut under jubileumsårets årsmöte.

Motiveringen

Ett utdrag ur motiveringen för 2020 års utnämning av Årets västgötabok var följande: ”I raden av sockenböcker är Frideneboken en mycket lyckad sådan som studiecirkeln kan vara stolt över.” Här uppges även att boken är allmängiltig och intressant även för läsare utanför det geografiska område som den behandlar.

– Detta kom som en överraskning för oss, en mycket trevlig sådan, säger Elvy Westman från Fridene-Fröjered-Korsberga hembygdsförening.

– Vi är många som har jobbat länge med boken och nu kan glädja oss åt den här fina utmärkelsen. Vi är mycket tacksamma och stolta.

Frideneboken

”Frideneboken – Byliv längs landsväg, räls och å, i Fridene och Blikstorp nu och då” släpptes under kulturarvsdagarna i september 2020 av Fridene-Fröjered-Korsberga hembygdsförening.

Frideneboken har utsetts till Årets Västgötabok år 2020 av föreningen för Västgötalitteratur. På bilden ses Anne Andersson och ordförande Johnny Hagberg från föreningen för Västgötalitteratur (på ytterkanterna) samt mottagare av diplomet Heidi Eskonniemi, Stig Qvarfort och Elvy Westman (från vänster) som representanter för Frideneboken.

Artikeltaggar

HjoLitteratur

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.