Hoppa till huvudinnehållet

Prisades för sin mjölkproduktion

Publicerad:
Per och Ann Ekström fick av kungen ta emot LRF mjölks guldmedalj
Per och Ann Ekström fick av kungen ta emot LRF mjölks guldmedalj Foto: Jann Lipka/LRF

Bönder från två gårdar i Hjobygden fick under förra veckan ta emot pris ur kungens hand vid en högtidlig ceremoni i Stockholm. Bakom denna utmärkelse ligger minst 23 års gediget arbete med hög kvalitet och fokus på djurens välmående.

Varje år delar mjölksektionen inom Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, ut Guldmedaljer till mjölkbönder som levererat så kallad prickfri mjölk under 23 år. Med detta menas att mjölken håller bra kvalitet och uppfyller höga krav på bakterieinnehåll och liknande. Bland årets drygt femtio pristagare finns Per och Ann Ekström på Heldestorps gård i Fågelås samt Henrik Fagerberg på Karstorps gård i Korsberga.

Upplevde huvudstaden

Förra veckan ägde medaljutdelningen rum, och detta i Stockholm där kungen delade ut utmärkelsen till lantbrukarna.

– Det känns fint att arbetet hos bönderna premieras. Naturligtvis är vi stolta och glada, berättar Ann och Per Ekström.

Utöver den festliga ceremonin med mat, musikunderhållning och tal på Bernadottebiblioteket fick pristagarna se fler kända platser i storstaden.

– Vi bjöds på en rundtur i Stockholm, lunch på Solliden och vi lyssnade till föredrag på Skansen, säger Henrik Fagerberg och sambon Carola Hellgren.

Också Henrik är tacksam för utmärkelsen.

– Det är ett fint bevis på att vi gör bra ifrån oss på gården, menar han och förklarar sedan:

– Medaljen delas ut till den som registrerat sig och utför jobbet. Jag driver gården tillsammans med mina två syskon, som båda har fått medalj tidigare år.

Henrik Fagerberg fick byta vardagen bland djuren mot ett besök i Stockholms slottsmiljöer.
Henrik Fagerberg fick byta vardagen bland djuren mot ett besök i Stockholms slottsmiljöer. Foto: Jann Lipka/LRF

"Världen får hjälpas åt"

Även om bönderna på Heldestorps gård och Karstorps gård är glada för att deras arbete uppmärksammas, står de inför utmaningar.

– De fördyrande kostnadslägena påverkar oss såklart, säger Fagerberg och beskriver:

– Lantbruket är energikrävande i alla led, från maskinernas bränsle till djurens foder. Det tar lång tid att elektrifiera jordbrukssektorn.

Dessutom spelar omvärldsläget in i bilden.

– Framför allt tycker vi synd om det ukrainska folket, säger makarna Ekström och fortsätter:

– Resten av världen får hjälpas åt med de konsekvenser som blir. Vi är glada att bränsle och mat finns att köpa trots de högre priserna.

Känner tacksamhet

Ann, Per, Henrik och Carola påpekar att Sveriges självförsörjningsgrad är låg.

– Förr fanns lager, men sedan sades det att det aldrig mer skulle bli krig, berättar Per Ekström samtidigt som han betonar tacksamheten över att vi har fred.

– Sverige vill bli mer självförsörjande. Det kan vi bli, om vi alla köper mer svensk mat, menar Carola Hellgren.

Närhet till djuren

I mjölkproduktionssammanhang är de båda gårdarna småskaliga, vilket har både fördelar och nackdelar, enligt Henrik.

– Vi har ett finger med i varje gren, med både odling, mjölkkor och skog. Detta för att sprida riskerna och ha flera saker att livnära sig på. Samtidigt tittar alla efter nya segment, i och med att antalet bönder och kor minskar. Dessutom kräver pappersarbetet mycket tid, konstaterar Henrik.

Vad lockar med lantbruket?

– Ja, att se en frisk kalv födas och växa upp är fantastiskt. Fördelen med att ha en mindre gård är närheten till djuren. Vi känner dem väl och ser med ögat hur de mår I nya, större drifter blir bonden mer av en elektronisk övervakare. Det är såklart är både positivt och negativt, säger Henrik, vars gård har cirka 50 mjölkkor.

Men i grund och botten handlar det om "skicklighet och ansvarskänsla", såsom den ingraverade texten på Ekströms och Fagerbergs guldmedaljer lyder.

Henrik Fagerberg på Karstorps gård är mån om djurens välmående
Henrik Fagerberg på Karstorps gård är mån om djurens välmående Foto: Privat
Drygt femtio personer tilldelades medaljer under förra veckans ceremoni. Den ingraverade texten lyder: För skicklighet och ansvarskänsla.
Drygt femtio personer tilldelades medaljer under förra veckans ceremoni. Den ingraverade texten lyder: För skicklighet och ansvarskänsla. Foto: Jann Lipka/LRF

Artikeltaggar

HjoKorsbergaLantbrukLRFMjölk

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.