Hoppa till huvudinnehållet

Ryssland ger soldater i Mariupol ultimatum

Publicerad:
Järn- och stålverket Azovstal i utkanten av staden Mariupol. Bild från den 23 februari, dagen före Rysslands invasion.
Järn- och stålverket Azovstal i utkanten av staden Mariupol. Bild från den 23 februari, dagen före Rysslands invasion. Foto: Sergei Grits/AP/TT

Rysslands utrikesdepartement säger i ett uttalande att man kommer att skona ukrainska soldater i Mariupol om de lägger ner sina vapen på söndagen, rapporterar BBC.

Hårda strider har utkämpats i hamnstaden Mariupol sedan början av Rysslands invasion den 24 februari. Stora delar av staden har förstörts i ryska bomb- och artilleriattacker och tusentals civila befaras ha dödats.

Igor Konasjenkov, talesperson för det ryska försvarsdepartementet, uppgav i ett uttalande på lördagen att staden nu kontrolleras av rysk militär, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax. Enligt Konasjenkov har kvarvarande ukrainska soldater i Mariupol förskansat sig vid järn- och stålverket Azovstal. Upp emot 2 500 personer kan befinna sig vid verket, enligt Konasjenkov.

Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende källor och ledningen i Kiev har inte kommenterat.

Rysslands regering ger ukrainska och utländska soldater som är kvar i Mariupol en tidsfrist – på söndag mellan klockan 05 och klockan 10 svensk tid – att lägga ner vapnen mot att deras säkerhet garanteras, rapporterar BBC.

I det ryska uttalandet står det att de som lägger ner vapnen kommer att behandlas i linje med Genèvekonventionen om krigsfångar. Däremot nämns inte vad som väntar de som fortsätter att strida.

Uttalandet säger vidare att ryska styrkor fortsatt under natten kommer att skicka detaljer om "erbjudandet" var 30:e minut. Man uppmanar också soldaterna att självständigt ta beslut om kapitulation och inte invänta besked från Kiev.

Tidigare på lördagen varnade Ukrainas president Volovymyr Zelenskyj för att "eliminering" av de återstående soldaterna i Mariupol kan sätta stopp för fortsatta samtal med Ryssland.

Emma Gyllestad/TT

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesMariupolRysslandUkraina

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.