Hoppa till huvudinnehållet

Vänstern tillbaka i kommunpolitiken: ”Behövs ett vänsteralternativ”

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se
Sven Forsman, Fredrik och Sofia Nordh kandiderar för Vänsterpartiet i Hjo i valet 2022.
Sven Forsman, Fredrik och Sofia Nordh kandiderar för Vänsterpartiet i Hjo i valet 2022. Foto: Christoffer Tuulik

Sven Forsman och paret Fredrik och Sofia Nordh. Det heter nya trion som vill företräda Vänsterpartiet i kommunpolitiken. Efter förra valet valde partiets kandidater att hoppa av – efter två månader.

– Hjo behöver ett vänsteralternativ, säger Sven Forsman.

Vänsterpartiet fick två mandat i kommunvalet 2018 men de två invalda kandidaterna hoppade av kort tid efter valet. De senaste fyra åren har Vänsterpartiet inte varit representerade i kommunpolitiken överhuvudtaget, trots två mandat i fullmäktige.

Partiet har 14 registrerade medlemmar i kommunen varav tre nya sedan Sven Forsman, Fredrik Nordh och Sofia Nordh flyttat till kommunen för cirka ett år sedan.

Har viljan

Sven Forsman arbetade som kultursamordnare före pensionen och har länge varit intresserad av politik. Som nyinflyttad tog han kontakt med partiets distriktsstyrelse med viljan att engagera sig lokalt.

– Jag fick namn och telefonnummer till Fredrik Nordh, som tillsammans med sin fru också har en vilja att engagera sig. Nu har vi träffats för första gången och pratat ihop oss, säger Sven Forsman.

Fredrik Nordh är född och uppväxt i Hjo men bott i Jönköping de senaste 20 åren. Nyligen flyttade de in i hans farfars gamla hus i centrala Hjo. Han blev tämligen förvånad när han insåg att Vänsterpartiets platser i fullmäktige stod tomma.

– Det måste finnas ett vänsteralternativ tycker vi. Vi gick med för att se och lära, ingen kan göra allt men alla kan göra något. Förhoppningsvis kan vi få med fler kandidater inför valet 2026, säger Fredrik Nordh.

Sven Forsman och Fredrik Nordh vill ha förändring.
Sven Forsman och Fredrik Nordh vill ha förändring. Foto: Christoffer Tuulik

Senast drabbades Vänstern av avhopp nästan direkt efter valet. Vad säger att ni blir mer långvariga?

– Vi kan inte svara för vad som hände 2018, men vad jag förstått flyttade kandidaterna ifrån kommunen. Vår framtid finns i Hjo, säger Fredrik Nordh.

– Långvarighet i politiken beror på vilket genomslag vi får. Om man får gehör för sina åsikter blir man mer stimulerad, säger Sven Forsman.

Förutom avsaknad av kandidater, vad fick er att engagera er lokalt?

– För att vi vill ha något annat än det nuvarande styret. Vi vill sticka ut hakan och tänka lite annorlunda, säger Fredrik Nordh.

Sex timmars arbetsdag

Än är tidigt för att presentera något valprogram, några frågor har dock trion enats om att driva inför höstens val.

Införa sex timmars arbetsdag för kommunens vård- och omsorgspersonal rankar de som den hetaste.

– Det skulle minska sjuktalet, gynna de som arbetar och göra personalen och verksamheten mer effektiv. Det skulle även bli en konkurrensfördel mot andra kommuner i närområdet.

Att bygga om matsalen på Guldkroksskolan är en annan, på grund av hög ljudvolym i matsalen.

Vänsterpartiets lista

1. Sven Forsman

2. Fredrik Nordh

3. Sofia Nordh

Artikeltaggar

HjoHjo kommun (org)KommunpolitikPolitikSamhälleSven ForsmanVal 2022Vänsterpartiet

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.