Hoppa till huvudinnehållet

Många nya kandidater ska fylla Sverigedemokraternas platser

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se
Christian Johansson, Kenny Åkerberg, Elisabeth Nörgaard, Hasse Nörgaard och Bert Ove Andersson ser fram mot valet.
Christian Johansson, Kenny Åkerberg, Elisabeth Nörgaard, Hasse Nörgaard och Bert Ove Andersson ser fram mot valet. Foto: Christoffer Tuulik

Tre av fem platser har stått tomma hos Sverigedemokraterna under mandatperioden. Partiet har nu rekryterat sju nya kandidater inför höstens val – utöver många nya medlemmar. För tredje valet i rad står Hasse Nörgaard på första plats.

– Hjo måste ha en starkare opposition, säger Hasse Nörgaard.

Sverigedemokraterna har inte varit helt representerade under den senaste mandatperioden. Valet 2018 fick partiet hela fem mandat i fullmäktige men i nuläget används bara två. Partiet har 67 medlemmar i Hjo kommun, men alla har inte velat stå på valbar plats av olika anledningar.

Partiet har nu spikat valsedeln och på den finns bara tre gamla rävar kvar – Hasse Nörgaard, Bert Ove Andersson och Egon Kornell. Sju nya namn har tagit plats och medelåldern sänkts. Den yngste på valbar plats är Johan Sundling, 30 år, och den äldste Egon Kornell, 78 år.

– Exakta medelåldern är 57,81 år och kunde varit ännu lägre. Men vi har nog inte heller den högsta medelåldern. Av 67 medlemmar är 14 kvinnor, säger Hasse Nörgaard.

Tydlig opposition

Själv är han 73 år fyllda, brinner fortsatt för lokalpolitiken och hoppar fortsatt in som lärare på gymnasiet i Tidaholm mellan varven. Han engagerade sig 2013 och valdes in i fullmäktige året efter.

– Alla var så överens i Hjopolitiken. Det fick mig engagerad. Vi ska inte alltid vara överens. Hjo måste ha en tydlig opposition precis som övriga kommuner. Sedan har vi kanske inte opponerat oss, hela tiden i varenda fråga. Men det man säger ska vara vettigt, säger Hasse Nörgaard.

Vettigt är att bland annat att engagera sig i Guldkroksområdet, miljö och energi, anser Hasse Nörgaard.

Hasse Nörgaard
Hasse Nörgaard Foto: Christoffer Tuulik

– Hjo behöver en ny idrottshall, vi hoppas på Guldkroksområdet. Ett annat tydligt mål för oss är att ha ett eget värmekraftverk, vi vurmar för att producera egen ström. Elen kommer inte bli billigare, men att bygga ett eget värmekraftverk kostar, säger Hasse Nörgaard.

Tomma platser

Att tre av fem SD-stolar i fullmäktige stått tomma är han inte nöjd över. Två kandidater har hoppat av, på grund av sjukdom och flytt under mandatperioden. Samtidigt har partiet representanter i alla utskott och nämnder, förtydligar Nörgaard.

– Det är svårt för alla partier i hela landet, ett nationellt problem. Men vi måste göra något lokalt för intresset för Hjopolitiken är svag överlag, det är svårt att få in yngre. Mixen av människor och åldrar är viktig och de yngre har fullt upp med arbete, familj och fritid.

Bert Ove Andersson som står på tredje plats har varit med tidigare. Han är i dagsläget invald i tekniska utskottet och tror allt fler vill engagera sig i Sverigedemokraterna.

– Jag gick med i partiet för att jag sett hur landet varit och var det har tagit vägen i dag. Vi på valsedeln i Hjo har livserfarenhet och många har varit eller är egna företagare. Vi i partiet trivs väldigt bra med varandra och välkomnar fortsatt gärna fler nya och yngre, säger Bert Ove Andersson.

Sverigedemokraternas lista

1. Hasse Nörgaard

2. Morgan Nörgaard

3. Bert Ove Andersson

4. Kenny Åkerberg

5. Christian Johansson

6. Johan Sundling

7. Carina Åkerberg

8. Mikael Strömberg

9. Elisabeth Nörgaard

10. Egon Kornell

Artikeltaggar

Hasse NörgårdHjoHjo kommun (org)KommunpolitikPolitikSamhälleSverigedemokraternaVal 2022

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.