Hoppa till huvudinnehållet

Samlar tankar om framtiden

Publicerad:
Bröderna Göran och Göte Tegnelund samtalar med chefen för kultur/turism/fritid Christer Svensson kring Hjo kommunens framtid, medan politikerna Pierre Rydén (S) och Merja Wester (S) lyssnar.
Bröderna Göran och Göte Tegnelund samtalar med chefen för kultur/turism/fritid Christer Svensson kring Hjo kommunens framtid, medan politikerna Pierre Rydén (S) och Merja Wester (S) lyssnar. Foto: Lars-Ola Carlén

Hur ska Hjo utvecklas för att vara en hållbar plats att bo och verka på i framtiden? En stor fråga kan tyckas och kommunen har i veckan tagit medborgarnas hjälp att staka ut vägen framöver. Nedslag har gjorts på olika platser runt om i kommunen inför uppdaterandet av den snart tio år gamla visionen.

”Tillsammans skapar vi framtidens Hjo”. Så lyder visionen för kommunen, som togs fram för nio år sedan. En hel del har hunnit hända sedan dess och redan när kommundirektör Eva Ulfenborg tillträdde sin tjänst fick hon uppdraget att uppdatera visionen.

Det kom en coronapandemi emellan, men nu har arbetet dragit i gång med full kraft och i veckan har nedslag gjorts på olika orter runt om i kommunen.

– Vi var i Grevbäck i måndags och i Gate i tisdags. Idag är vi på torget och i Korsberga i eftermiddag. Stor grand final blir det på torsdag kväll med framtidskväll på Lilla Park, berättar Eva Ulfenborg när hon tillsammans med politiker och ledande tjänstepersoner i kommunen landat på Stora torget.

Kommunen mötte Hjoborna i visionsarbetet på Stora torget där de pågick torghandel under onsdagen.
Kommunen mötte Hjoborna i visionsarbetet på Stora torget där de pågick torghandel under onsdagen. Foto: Lars-Ola Carlén

Medborgarna fick tycka

Det pågår torghandel för fullt och en och annan tittar nyfiket förbi där kommunen är beredd att ta del av medborgarnas uppfattningar och synpunkter.

– Vi har haft många trevliga samtal med Hjoborna och fått till oss en del tankar om alltifrån utegym till infrastruktur och vägar. Det här borde vi göra oftare, kanske någon gång om året för att få till oss synpunkter. Det behöver inte vara så pretentiöst och det är ju den lilla kommunens fördel, att vi har nära till varandra, konstaterar Eva Ulfenborg.

Fastighetschef Bo Adler nickar instämmande och berättar att det har varit mestadels positiva tongångar.

– Vi har inte fått många klagomål, utan de flesta är nöjda och tycker att det fungerar bra i vår kommun. Utegym i Gate och att banvallen ska fixas till har fått tummen upp, berättar Bo Adler.

Verksamhetsutvecklare Mia Berg, kommundirektör Eva Ulfenborg och fastighetschef Bo Adler fanns på torget för att ta emot Hjobornas tankar och synpunkter under Visionsveckan.
Verksamhetsutvecklare Mia Berg, kommundirektör Eva Ulfenborg och fastighetschef Bo Adler fanns på torget för att ta emot Hjobornas tankar och synpunkter under Visionsveckan. Foto: Lars-Ola Carlén

Samtidigt har det framförts önskemål om olika saker.

– Men det finns samtidigt en förståelse för att allt inte kan genomföras, säger Eva Ulfenborg.

Den som inte haft tillfälle att delta eller kommer på något i efterhand har även möjligheten att säga sitt via en enkät på kommunens hemsida.

Efter visionsveckan ska alla synpunkter sammanställas och bli till en utställning på Kulturkvarteret där Hjoborna har möjlighet att ta del av tankarna innan det stora arbetet påbörjas med att forma den uppdaterade visionen, som har stort fokus på hållbarhetsfrågor.

– Hållbarhet handlar inte bara om miljö och klimat. Det är lika mycket en fråga om social hållbarhet med inkludering där våra barn får en bra uppväxtmiljö och ekonomisk hållbarhet där Hjo är en attraktiv plats att leva och bo på och som lockar fler att flytta hit. Allt hänger ihop, säger Eva Ulfenborg.

Under hösten ska alla tankar och synpunkter "kokas ned" till mål och utvecklingsområden som ska leda Hjo in i framtiden och ligga till grund för nästa års budget.

Stig Ernbro från Mofalla tycker det är viktigt att hela kommunen ska leva och har synpunkter på att inte alla orter, som exempelvis Mofalla och Blikstorp, fanns med i inbjudan till Visionsveckan. Han framförde dem till kommunens Christer Svensson, Mia Berg och Eva Ulfenborg.
Stig Ernbro från Mofalla tycker det är viktigt att hela kommunen ska leva och har synpunkter på att inte alla orter, som exempelvis Mofalla och Blikstorp, fanns med i inbjudan till Visionsveckan. Han framförde dem till kommunens Christer Svensson, Mia Berg och Eva Ulfenborg. Foto: Lars-Ola Carlén

Artikeltaggar

Eva UlfenborgGateGrevbäckHjoKorsbergaMänskligtMiljöSamhälle

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.