Hoppa till huvudinnehållet

Vrålstart för nya veteranbilsträffen: Stora torget i Hjo levde upp som förr

Publicerad:
Lars Glad vid sin svarta blänkande Saab 900. Joakim Fredriksson, som själv kör Volvo Amazon, dök upp och sa "tittut".
Lars Glad vid sin svarta blänkande Saab 900. Joakim Fredriksson, som själv kör Volvo Amazon, dök upp och sa "tittut". Foto: Christoffer Tuulik

Stora torget är som en scen ur 1980-talets Hjo. De flesta bilar är ännu äldre – men liknelsen finns i ett levande torg fyllt med bilar och folk.

För det blev som i skrönorna om hur härligt livat det var förr när första veteranbilsträffen hölls i Hjo.

Torget ser inte ut som förr men bortsett från detaljer är bilarna och "hänget" som ett foto från förr när du spatserar in bland bilarna efter att ha gått Torggatan ned. I den innersta ringen med bilar, runt fontänen och Ukraina-bänkarna på torget, står Anders Söderström som fastnat för en röd Mercedes Pagoda, cabriolet, årsmodell 1970.

– En gammal favoritmodell. Jag är här av en slump, skulle hämta ett paket och plötsligt får jag syn på alla bilar. Ett nytt roligt inslag, jag kommer åka hit fler gånger, säger Anders Söderström.

Besökaren Anders Söderström fastnade för en Mercedes.
Besökaren Anders Söderström fastnade för en Mercedes.

Och troligen åker han hit i sin egen bil nästa gång. Hemma i garaget står en BMW av modell CS1 från 1975 och väntar.

– Den är inte riktigt färdig för att plockas ut ur garaget ännu. Den kräver lite underhåll efter vintern, säger Anders Söderström.

Grå och ful

I närheten står Sven-Erik Fréden vid sin Ford Anglia från 1960 med pokal i baksätet från en utställning. Anglia var hans första bil som ung, men det är inte samma bil han har i dag.

– Jag köpte den här för fem år sedan och har renoverat allting själv. Då var den väldigt grå och ful efter att ha stått ute i många år. Jag köpte tre stycken på en gång, en fick åka till skroten direkt och den andra sålde jag uppåt i landet, säger Fréden.

Sven-Erik Fréden i sin välvårdade Ford Anglia.
Sven-Erik Fréden i sin välvårdade Ford Anglia.

Takstol i taket

Längre bort står en överlevare – en Volvo Amazon kombi – som upplevde ett takstolsras för länge sedan. Joakim Fredriksson, som bor i Södra Fågelås, berättar att bilen stod i en lada vars tak gav vika för stora snömängder och en takstol gick rätt in i taket på Amazonen.

Joakim Fredriksson med takstolsöverlevaren, hans Amazon.
Joakim Fredriksson med takstolsöverlevaren, hans Amazon.

Glad i Saab

Lars Glad är glad som en blänkande Saab vid sin svarta 900:a av 1988 årsmodell med skinnklädsel, AC och unik historik.

– Den här bilen ska du se. Det är en försöksbil som Saab i Trollhättan använde för att verifiera katalysatorn i Saab 900. Ingenjören Bertil körde 8 000 mil på rullande landsväg i Saabs laboratorium med bilen innan han köpte den själv. Han körde 3 000 mil i verkligheten innan den blev stående inomhus i tolv år, berättar Lars Glad.

Uppskattningsvis deltog ett 50-tal bilar och kanske dubbelt så många människor vid första träffen.
Uppskattningsvis deltog ett 50-tal bilar och kanske dubbelt så många människor vid första träffen.

Han köpte bilen "som ny" 2011 och förutom att den krävde underhåll efter att ha stått var den som en oputsad diamant.

– Den är orörd och aldrig vinterkörd. Min son arbetade på Saab och hittade bilen han ville ha, men jag köpte den i stället, skrattar han.

Ett 50-tal bilar tog plats på Stora torget i samband med den första veteranbilsträffen på torsdagskvällen. Ytterligare fyra torsdagskvällar är spikade under våren.

– Vi är nöjda och glada redan efter första träffen. Vilken fantastisk uppslutning, det är så här det ska vara i Hjo. Kommunen har trots allt en gammal motortradition som vi vill ta vara på, säger Ingemar Gustavsson, en av fyra engagerade i veteranbilsträffen.

Läs tidigare artikel här:

Träffar med retrobilar
Ingemar Gustavsson, som är en av fyra intiativtagare, är nöjd och glad med debuten.
Ingemar Gustavsson, som är en av fyra intiativtagare, är nöjd och glad med debuten.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilHjoHjo kommun (org)MotorNöje/KulturVeteranbilar

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.