Utredningsförslag: slå ihop räddningstjänsterna i västra och östra Skaraborg

Publicerad:
Räddningstjänsten utryckning brand Foto: Charlotte Ferneman

Vid nästa årsskifte kan två räddningstjänster i Skaraborg bli en. Enligt ett utredningsförslag slås då räddningstjänsterna i västra och östra Skaraborg ihop.

Lidköpings kommun skriver i ett pressmeddelande att frågan utretts det senaste halvåret av räddningstjänsterna i västra respektive östra Skaraborg.

Förslaget är att räddningstjänsten i västra Skaraborg, som omfattar Lidköping, Vara, Grästorp och Essunga söker medlemskap i räddningstjänsten i östra Skaraborg, som är organiserad i ett kommunalförbund där Gullspång, Hjo, Karlsborg, Mariestad, Skövde, Tibro och Töreboda ingår.

Av pressmeddelandet framgår att utredningen gjorts med anledning av de ändringar som genomförts i lagen om skydd mot olyckor och de nya föreskriftskrav som kommit därefter, gällande exempelvis ledningssystem och tillsyn.

De båda räddningstjänsterna har med anledning av detta redan idag ett gemensamt operativt ledningssystem. En sammanslagning av räddningstjänsterna förväntas ge fler samordningsfördelar så att resurser kan användas mer effektivt och kraftfullt.

– Antalet operativa styrkor och deras placering kommer att vara detsamma som idag. Tryggheten och säkerheten för invånarna garanteras och i en större organisation får vi bättre förutsättningar för räddningstjänsten på lång sikt, säger Ulrika Strandroth Frid, kommundirektör i Lidköping, i pressmeddelandet.

Kommunfullmäktigeförsamlingarna i Lidköping, Vara, Grästorp och Essunga behandlar och beslutar om en ansökan till kommunalförbundet och det sker troligen under maj och juni månad.

Om alla formella beslut tas enligt tidsplanen kommer kommunerna i västra Skaraborg att gå med i räddningstjänsten östra Skaraborg från och med 1 januari 2023 och förbundet byter då namn till Räddningstjänsten Skaraborg.

Räddningstjänsterna i Skara, Götene, Falköping och Tidaholm är organiserade i Samhällsskydd Mellersta Skaraborg.

Artikeltaggar

NyheterRäddningstjänstenSkaraborg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare