Får bana för pumptrack

Publicerad:
En pumptrackbana anläggs i det sydöstra hörnet av skolgården vid Skolgatan där cyklisterna tar sig runt på den asfalterade banan försedd med velodromer och gupp. Foto: Thomas Kühnel

Skolgården på Guldkroksskolan ska få ett rejält lyft. De stora asfaltsytorna ska minskas och bli mer av grönska. Nya lekredskap, pumptruckbana, multisportytor och parkour, samt hängytor för högstadiet ska skapas på området runt skolbyggnaderna.

Nyligen antogs en ny detaljplan för skolområdet där kulturhistoriskt värdefulla byggnader, bland annat Folkskolan från 1910 där Kulturskolan huserar, samt det gamla utedasset i det sydöstra hörnet av skolgården fått skydd genom en varsamhetsbestämmelse. I den nya planen har så kallad prickmark justerats och en aldrig byggd gata med anslutning till Gärdhemsvägen plockats bort.

Planen ska nu bättre stämma överens med verkligheten vilket också öppnar upp för den sedan länge efterlängtade upprustningen av skolgården.

Skolgården med dagens asfaltsyta vid Folkskolan, där Kulturskolan huserar, ska bli mer grönskande och få ett rejält lyft med bland annat multisportyta.
Skolgården med dagens asfaltsyta vid Folkskolan, där Kulturskolan huserar, ska bli mer grönskande och få ett rejält lyft med bland annat multisportyta. Foto: Lars-Ola Carlén

I januari plockades de tillfälliga paviljongerna utmed Skolgatan bort och lagom till sommarlovet sätts spaden i jorden för att inleda arbetet med att göra om skolmiljön.

– Det är flera olika ytor som berörs. Dels på den stora asfaltsytan utmed Skolgatan sedan paviljongerna tagits bort, dels området vid D-huset bakom busshållplatsen på Ringvägen, samt vid högstadiet och matsalen, berättar kommunens projektingenjör Klas Kronqvist.

Pumptrackbana

Ombyggnaden av skolgården kommer att ske etappvis och den första etappen är tänkt bli klar under sommarlovet. Sedan stängs olika områden av under hösten då arbetet fortsätter.

– Vi kommer att stänga av olika "öar" för att verksamheten ska bli så lite påverkad som möjligt, säger Klas Kronqvist.

Ny klätterutrustning och studsmatta ska till på skolgården utmed Skolgatan. I bakgrunden skymtar det skyddsvärda utedasset.
Ny klätterutrustning och studsmatta ska till på skolgården utmed Skolgatan. I bakgrunden skymtar det skyddsvärda utedasset. Foto: Lars-Ola Carlén

Utmed Skolgatan kommer en hel del av skolgården förändras. Dagens stora asfaltsyta ska förses med en hel del nya träd och grönska. Ny klätterutrustning ska till, liksom studsmatta och en multisportyta.

– I det sydöstra hörnet ska en cykelbana byggas. Dagens egengjorda grusbana ersätts av en pumptrackbana. Det är en asfalterad bana med velodromer och gupp där man med hjälp av en pumpande rörelse driver cykeln framåt istället för att trampa, berättar Klas Kronqvist.

Mitt på skolgården, vid högstadiet och matsalen blir det fler träd och mer hängytor.

Isbanan bevaras

Den del som finns runt den så kallade Köttbullen, bakom busshållplatsen på Ringvägen ska också få ett lyft.

– Det är området kring kullen som rustas upp. Det bli ny lekutrustning som gungor och studsmatta, multisportyta och parkour, berättar Klas Kronqvist.

Vid Gula paviljongen finns en stenmjölsplan som vintertid brukar spolas med is. Den kommer, liksom stenmjölsplanen vid Skolgatan bli kvar.

– Det är flitigt utnyttjade ytor som vi vill bevara.

Hela kalaset är beräknat att kosta 8 miljoner kronor och det är Grävfirma Anders Jansson från Hjo, som har lämnat bästa budet och tilldelats entreprenaden.

"Mellangården" på skolgården där eleverna på högstadiet oftast rastar ska få fler hängytor och även mer träd och grönska.
"Mellangården" på skolgården där eleverna på högstadiet oftast rastar ska få fler hängytor och även mer träd och grönska. Foto: Lars-Ola Carlén

Artikeltaggar

Fritid och livsstilHjoKulturskolanRingvägenSkola och utbildningSkolgatan

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare