Ja till Nato från Marin och Niinistö

UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Finlands statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö. Arkivbild
Foto: Markku Ulander/AP/TT
Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin anser att Finland utan dröjsmål ska gå med i försvarsalliansen Nato.

Niinistö och Marin meddelar sina personliga ståndpunkter om ett finländskt Natomedlemskap i ett pressmeddelande.

"Ett medlemskap i Nato skulle stärka Finlands säkerhet. Som medlem i Nato skulle Finland stärka hela försvarsalliansen. Finland måste utan dröjsmål ansöka om medlemskap i Nato. Vi hoppas att de nationella åtgärder som ännu krävs för att fatta detta beslut vidtas skyndsamt under de närmaste dagarna."

I det skriftliga uttalandet står vidare:

"Under hela våren har det förts en viktig debatt om Finlands eventuella medlemskap i Nato. Tid har behövts för att formulera en nationell ståndpunkt, både i riksdagen och i samhället överlag. Tid har behövts för nära internationella kontakter med såväl Nato och dess medlemsstater som med Sverige. Vi har velat ge debatten det utrymme den kräver."

Presidentens och statsministers gemensamma uttalande är kort och innehåller inte mer information än så.

Viktigt besked

Torsdagens besked är principiellt viktigt, eftersom presidenten leder landets utrikes- och säkerhetspolitik i samråd med statsrådet, alltså regeringen.

Det betyder att presidenten och regeringen skulle kunna bestämma sig för att ansöka om medlemskap vilken dag som helst. Men riksdagen har fått tid att bilda sig en uppfattning utifrån en redogörelse om den säkerhetspolitiska miljön som regeringen tidigare har lämnat.

På lördag kommer också de finländska Socialdemokraterna att ge besked om Nato, och vid det laget har alla partier gjort detsamma.

Det egentliga beslutet om att ansöka om Natomedlemskap fattas dock på söndag, enligt uppgifter till TT.

Då möts presidenten och regeringen i det gemensamma utskottet för utrikes- och säkerhetspolitik. Därefter ska en presskonferens hållas med Niinistö, Marin och troligtvis även utrikesminister Pekka Haavisto och försvarsminister Antti Kaikkonen.

Sverige en allierad

Enligt finländska mediekällor kommer regeringen därefter lämna sitt förslag om Natomedlemskap till riksdagen.

Pekka Haavisto konstaterar i ett framträdande i EU-parlamentet att ett verkligt beslut nu är nära. På en fråga om vilka säkerhetsgarantier han räknar med under ansökningstiden så hänvisar han bland annat till gårdagens löften från Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och till den paragraf i EU-fördraget där länderna lovar att hjälpa varandra i krislägen.

Men han ser också Sverige som en allierad i en sådan situation.

Vi tittar naturligtvis på ett väldigt nära samarbete med Sverige i den här ansökningsprocessen, men också vad gäller säkerheten. Vi har många gemensamma övningar och gemensam planering med Sverige. Förhoppningsvis är vi starka tillsammans här i norra Europa, säger Haavisto.

Redo för påverkan

Samtidigt betonar han att Finland är redo för eventuella säkerhetsutmaningar.

Vi väntar oss inget, men vi är förberedda på allt. Vi är redo för påverkan till lands, i luften, till havs och tittar naturligtvis extra noga på eventuella cyber- och hybridhot.

Den finska riksdagens behandling av Natofrågan avslutas med att riksdagen fattar ett beslut som skickas till regeringen i form av en skrivelse. Därefter kan Finland skicka en formell ansökan till Nato om att bli inbjuden.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har lovat att pressa ner tiden för den formella inbjudan.

Sofie Fogde/TT

Maria Davidsson/TT

Wiktor Nummelin/TT