Hoppa till huvudinnehållet

Hela Hjo hjälper Ukraina

Publicerad:
Representanter från frivilligorganisationerna i Hjo samlades på hotellet för att gemensamt arbeta under mottot Hela Hjo hjälper Ukraina.
Representanter från frivilligorganisationerna i Hjo samlades på hotellet för att gemensamt arbeta under mottot Hela Hjo hjälper Ukraina. Foto: Privat

Frivilligorganisationerna i Hjo samlar sina krafter för att gemensamt arbeta under mottot Hela Hjo hjälper Ukraina. En manifestation i hjälparbetet som riktas till de Ukrainaflyktingar som Hjo tar emot.

Hjo Rotaryklubb hade tagit initiativet och i fredags samlades arton gäster och trettio rotarianer på hotellet.

– Detta blir en manifestation av vårt intresse för varandras resurser och för vår samarbetsförmåga i och med hjälparbetet, som vi just nu riktar till mottagna Ukarinaflyktingar här i Hjo, uttryckte klubbpresidenten Lisbeth Göthberg i sitt hälsningsanförande.

Vi tillsammans

Varje organisation fick sedan presentera sin verksamhet och sin aktuella situation, samt resurserna avsatta för Ukraina-arbetet. Här lyftes såväl boendefrågan upp som möjliga praktik- och arbetsplatser, språkträning ur ett samhällsperspektiv, mötesplatser för alla åldrar och kontaktmannaskap.

– När vi säger, att vi tillsammans är samarbetspartner, måste vi även understryka att Hjo kommun är en del i samarbetet och faktiskt den viktigaste av oss, konstaterade Lisbeth Göthberg.

Manfred Baaske, Ann-Louise Holst, Lisbeth Göthberg, Camilla Gustavsson, Barbro Runermark och Anette Dagman diskuterade varandras verksamhet för Ukraina.
Manfred Baaske, Ann-Louise Holst, Lisbeth Göthberg, Camilla Gustavsson, Barbro Runermark och Anette Dagman diskuterade varandras verksamhet för Ukraina. Foto: Privat

Det finns dock en skillnad i vad Hjo kommun kan göra, får göra och är skyldig att göra. Frivilligorganisationer kan göra det vi vill göra och avser att göra.

– Våra begränsningar är knutna till idéer och förmåga, frivilliga arbetstimmar, våra tillgängliga pengar och framför allt våra nätverk.

Programmet avslutades med en översikt, hur vår lokala arbetsinsats skall betraktas utifrån ett större sammanhang.

Digitala möten

Rotaryklubben i Hjo förklarade hur insatser lokalt och internationellt samverkar för deras del.

– I Ukraina finns det fyrtio Rotaryklubbar, berättade Erik Lundquist. Vi hade digitalt zoom-möte med Kiev och Lviv bara ett par dagar efter invasionen 24 februari. Ukraina behövde i första läget pengar till bensin för transporter av främst kvinnor och barn till säkerhet i grannländer och längre iväg. Rotary Sverige sände iväg 100 000 kronor redan dagen därpå.

17 miljoner kronor

– För mars månad startades vår insamling bland alla våra svenska klubbmedlemmar samt samarbetspartner med det resultatet, att 17 miljoner kronor till mat och läkemedel sändes iväg via UNICEF och UNHCR med säkra utbetalningar till Ukraina.

Efter den här fredagens manifestation följer härnäst att samordna och genomföra frivilligprogrammet och få uthållighet.

Runt matborden delgav representanterna för frivilligorganisationerna i Hjo varandra om erfarenheter från arbetet för Ukrainas folk.
Runt matborden delgav representanterna för frivilligorganisationerna i Hjo varandra om erfarenheter från arbetet för Ukrainas folk. Foto: Privat

Artikeltaggar

HjoHjo kommunKievLisbeth GöthbergLvivMänskligtSamhälleUNHCR

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.