Hoppa till huvudinnehållet

Hökensås GK slår "hole in one" – en av de bättre försäsongerna

Publicerad:
Här ses några av de glada värmlänningarna som tog Hökensås med storm i helgen. Från vänster: Rickard Odin, Adam Fransson Mörk, Robin Andersson, Fabian Österman, Niclas Karlstad, Kristofer Brüngel och Markus Granroth.
Här ses några av de glada värmlänningarna som tog Hökensås med storm i helgen. Från vänster: Rickard Odin, Adam Fransson Mörk, Robin Andersson, Fabian Österman, Niclas Karlstad, Kristofer Brüngel och Markus Granroth. Foto: Christoffer Tuulik

Från snömögel i fjol till rekordstart i år. Hökensås golfklubb upplever kanske sin bästa vår på många år när andra golfbanor norröver tvingats skjuta fram golfpremiären.

– Säsongen har börjat väldigt bra med många bokningar, säger Teres Holst, kanslist vid Hökensås GK.

Från nionde hålet upp mot klubbhuset går ett lättsamt gäng – värmlänningar – skiner som sola i Karlstad efter att ha spelat 18 hål. De kommer inte att slå några "hole in one" på de återstående nio hålen heller men "dä ordner sä, å gör dä inte dä så kvetter dä" som det brukar sägas i det landskapet.

In i restaurangen de går för att släcka törsten med öl, knappt hinner de sätta sig innan "sjungande kocken" Eskil kommer med mat.

– Vi är ett gäng om tjugo personer som spelar golf tillsammans, vi gör en resa varje vår och i år blev den förlagd till Hökensås. Den som spelats sämst året före får dra ihop resan året därpå. Den lotten föll på mig i år, men nästa år ska någon annan få den äran. Vi bor i ett torp på golfbanan och ska eventuellt in till Hjo och förlusta oss i helgen, säger Rickard Odin, som bor i Karlstad.

Klubbordförande Jonas Angshed och styrelseledamot Tommy Hallström ute på greenen.
Klubbordförande Jonas Angshed och styrelseledamot Tommy Hallström ute på greenen. Foto: Christoffer Tuulik

För tio år sedan var gänget här senast och framför allt utsikten och miljön uppskattas.

– Det är en trevlig bana med fin utsikt, säger Rickard Odin.

Många norröver

Faktiskt tillhör gänget den typiske golfturisten i Hökensås fall, fler turister kommer norrifrån än söderifrån och i år är de väldigt många, enligt Teres Holst.

– Vi öppnade banan den 15 april och nu i maj är det väldigt många bokningar. Det är många som kommer hit och spelar över en helg, precis som gänget från Karlstad. Det har varit en fantastisk säsongstart i år. Golfen överlag har klarat sig bra tack vare möjligheten till avstånd utomhus. Men våra boenden och restaurangen har inte gått som tidigare år. Därför välkomnar vi årets högsäsong med öppna armar. Förra året fick vi skjuta upp säsongspremiären på grund av stora problem med banan och snömögel, säger Teres Holst.

Hökensås golfbana öppnade redan 15 april i år. Högsäsongen börjar i mitten av juni.
Hökensås golfbana öppnade redan 15 april i år. Högsäsongen börjar i mitten av juni. Foto: Christoffer Tuulik

Klubben med cirka 800 medlemmar arrenderar marken av Almnäs bruk och sedan mitten av 1990-talet har banan hela 27 hål. Främsta tävlingen i klubbens egen regi är Hjo S Open som hölls tidigare i våras, men även golfveckan som hålls vecka 28 är populär.

– Vi hade cirka 3 500 bokade tider, så kallade greenfee, under förra årets säsong. Och ännu fler besökare, men exakt antal är svårt att uppskatta. Hökensås golfbana är ett turistmål, särskilt många kommer från Värmland, Närke, Mälardalen och Dalarna, Gävleborg och ytterligare lite uppåt. En del söderifrån, ofta Småland, annars är det väldigt många norrmän som besöker oss, säger Jonas Angshed, klubbordförande.

Krav-godkända

Hökensås golfklubb blev krav-godkända förra året och klassade sig som "ekobana". Golfklubben har alltså tagit bort samtliga bekämpningsmedel och ersatt konstgödsel med hönsgödsel. Markägaren Almnäs bruk bedriver KRAV-certifierat ekologiskt jordbruk och ville att golfklubben också skulle satsa.

– Ekobanan har skapat ett nytt större intresse för klubben. Vi är en av få golfbanor i landet som arbetar för giftfri golfbana med krav-certifiering. Det kräver mycket av oss, men i framtiden tror jag alla golfbanor i Sverige kommer vandra samma väg, säger Jonas Angshed.

Kanslist Teres Holst ser fram mot högsäsong och sin andra sommar i klubben, i år ska hon själv ta grönt kort på banan.
Kanslist Teres Holst ser fram mot högsäsong och sin andra sommar i klubben, i år ska hon själv ta grönt kort på banan. Foto: Christoffer Tuulik

Samtidigt som högsäsongen närmar sig hålls klubbmedlemmarna engagerade i seriespel i fyra åldersklasser på herrsidan och en på damsidan. Tävlingssäsongen drar i gång på riktigt på Kristi himmelsfärdsdag när årliga tävlingen uppe med Göken hålls.

– En av årets nyheter är annars juniorträningar. Vi har haft många juniorer i klubben men inte i träning. Vi vill utveckla juniorsidan och skapa mer gemenskap mellan juniorerna. Det är ett viktigt och välkommet inslag i klubben, säger Tommy Hallström, styrelseledamot för klubben.

Läs tidigare artiklar om Hökensås GK här:

Hjo S Open avgjordes i helgen

Artikeltaggar

GolfHjoHökensås GKHökensås golfbanaHökensås GolfklubbSport

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.